Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα

Έχει χάσει 27% μέχρι στιγμής φέτος, σε μεγάλο βαθμό μετά την επανεκλογή στα τέλη Μαΐου του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκτοτε έκανε πίσω στην ανορθόδοξη οικονομική πολιτική του. Δύο μεγάλα βήματα έγιναν τις τελευταίες ημέρες.

Νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα

Σε νέο χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου υποχωρεί η τουρκική λίρα υποχώρησε σήμερα Δευτέρα, αφού η κεντρική τράπεζα έλαβε μέτρα για να απλοποιήσει τους κανόνες που διέπουν τις συμμετοχές των τραπεζών και τις καταθέσεις στο εξωτερικό, μετά την απότομη αύξηση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα.

Η λίρα υποχωρεί 2,9%, στις 25,96 έναντι του δολαρίου, ξεπερνώντας το ιστορικό χαμηλό της περασμένης εβδομάδας των 25,74.

Έχει χάσει 27% μέχρι στιγμής φέτος, σε μεγάλο βαθμό μετά την επανεκλογή στα τέλη Μαΐου του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκτοτε έκανε πίσω στην ανορθόδοξη οικονομική πολιτική του, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιτοκίων παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού.

Δύο μεγάλα βήματα έγιναν τις τελευταίες ημέρες: Η κεντρική τράπεζα υπό τη νέα επικεφαλής Hafize Gaye Erkan αύξησε τα επιτόκια κατά 650 μονάδες βάσης στο 15% την Πέμπτη, προχωρώντας σε μια ουσιαστική σύσφιξη, παρόλο που ήταν κατώτερη των προσδοκιών της αγοράς.

Στη συνέχεια, την Κυριακή, η κεντρική τράπεζα άρχισε να αναιρεί τμήματα των δεκάδων κανονισμών που είχε υιοθετήσει από το 2021 που άφηναν τη διαχείριση του χρέους, των πιστώσεων και των αγορών συναλλάγματος να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την κρατική διαχείριση - και που σκοπό είχαν να ενθαρρύνουν τις θέσεις σε τουρκικές λίρες.

Τα βήματα έχουν  σκοπό να απελευθερώσουν τις αγορές και να διασφαλίσουν τη σταθερότητα, δήλωσε η τράπεζα το Σαββατοκύριακο.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v