Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το δολάριο χάνει έδαφος έναντι του γεν, ανοδικά κινείται το ευρώ

Το γεν ενισχύεται έναντι του δολαρίου, το οποίο υποχωρεί στα 157,22 γεν. Ανοδικά κινούνται επίσης το ευρώ, στα 1,1238 δολάρια, και η στερλίνα, στα 1,3408 δολάρια.

Το δολάριο χάνει έδαφος έναντι του γεν, ανοδικά κινείται το ευρώ

Το γεν ενισχύεται έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές περιορίζουν τις τοποθετήσεις τους στο αμερικανικό νόμισμα ενόψει των συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών την επόμενη εβδομάδα. Την ίδια ώρα, το ευρώ και η στερλίνα κινούνται ανοδικά έναντι του δολαρίου.

Συγκεκριμένα, στις 11:20 π.μ., το δολάριο διαμορφωνόταν στα 157,22 γεν, καταγράφοντας πτώση, ενώ το ευρώ ενισχυόταν στα 1,1238 δολάρια. Η στερλίνα κινούνταν επίσης ανοδικά, στα 1,3408 δολάρια.

Οι κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος καταγράφονται καθώς οι επενδυτές επανεξετάζουν τις τοποθετήσεις τους στο αμερικανικό νόμισμα, εν μέσω αμφιβολιών για τις μετοχές που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και ενόψει των επικείμενων αποφάσεων για τη νομισματική πολιτική, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το ευρώ παραμένει πάνω από τα 1,12 δολάρια

Το ευρώ, έπειτα από έναν μήνα πιέσεων, φαίνεται να βρίσκει προσωρινό σημείο στήριξης πάνω από τα 1,12 δολάρια. Το κοινό νόμισμα είχε δεχθεί πιέσεις καθώς οι επενδυτές το χρησιμοποιούσαν για τοποθετήσεις υπέρ του δολαρίου, ενώ οι δημοσιονομικές ανησυχίες στη Γαλλία και η ενεργειακή ευπάθεια της Ευρώπης ενίσχυαν τις πτωτικές θέσεις.

Οι αποδόσεις των γαλλικών δεκαετών ομολόγων έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2022. Η πολιτική αναταραχή στη Γαλλία, που συνδέεται εν μέρει με τις περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες, αναδεικνύει τις δυσκολίες περιορισμού των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

«Το ευρώ δεν μπορεί ούτε να υποχωρήσει ούτε να ενισχυθεί. Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, καθώς το βάρος των αρνητικών ειδήσεων αντισταθμίζεται σχεδόν πλήρως από τις θέσεις που έχουν ήδη λάβει οι επενδυτές», δήλωσε ο Μπρεντ Ντόνελι, πρόεδρος της Spectra Markets.

Στο επίκεντρο οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών

Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών την επόμενη εβδομάδα, με τις περισσότερες να αναμένεται να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια, παρά τη συνεχιζόμενη ανησυχία για τον πληθωρισμό.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο 2,5%, αν και οι αγορές έχουν σχεδόν προεξοφλήσει αύξησή του έως το τέλος του έτους.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) εκτιμάται ότι θα διατηρήσει επίσης αμετάβλητα τα επιτόκια, με την επόμενη αύξηση, προς το 1,5%, να αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους.

Η Fed αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια στο εύρος 3,75%-4% στην επόμενη συνεδρίασή της, ενώ οι αγορές προεξοφλούν νέα αύξηση τον Δεκέμβριο. Παράλληλα, οι προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα του Καναδά και την Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας επηρεάζουν τις κινήσεις των αντίστοιχων νομισμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο