Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από τα $110 το πετρέλαιο Brent

Παρά το tapering της Fed, η τιμή του μαύρου χρυσού κινείται ανοδικά. Η σθεναρή ζήτηση στις ΗΠΑ και οι εξελίξεις στη Λιβύη.

Πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι διατηρείται η τιμή πετρελαίου Brent, ενώ αναμένεται να κλείσει την εβδομάδα με κέρδη. Βασική αιτία είναι οι προβλέψεις για περαιτέρω αύξηση της ζήτησης στις ΗΠΑ, που είναι και ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, ενώ παράλληλα η αναταραχή στη Λιβύη δημιουργεί προβλήματα στο μέτωπο της προσφοράς.

Αυτή την εβδομάδα ανακοινώθηκε μείωση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ που εξέπληξε τους αναλυτές. Παρά λοιπόν την απόφαση της Fed να προχωρήσει σε – μικρή έστω – μείωση του προγράμματος ρευστότητας, η τιμή του αργού στην αγορά της Νέας Υόρκης καταγράφει άνοδο 2% στην εβδομάδα, ενώ η τιμή Brent οδεύει για εβδομαδιαία άνοδο 1,5%.

Σήμερα η τιμή πετρελαίου Brent ενισχύεται κατά 20 σεντ, στα 110,49 δολ. ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του αργού διαμορφώνεται στα 98,83 δολ. ανά βαρέλι. «Η άνοδος σχετίζεται με την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας, τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά κατοικιών και το μήνυμα που έστειλε η Fed» εξηγεί ο Bjarne Schieldrop, επικεφαλής ανάλυσης της SEB Bank.

Παράλληλα, στη Λιβύη οι εξαγωγές μειώθηκαν στα 110.βαρέλια την ημέρα, από 1 εκατ. βαρέλια. Εν μέσω της διαμάχης μεταξύ ανταρτών, φύλαρχων και αξιωματούχων του δημοσίου, η πετρελαιοπαραγωγός χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v