Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό πιέσεων τα πολύτιμα μέταλλα διά χειρός Fed

Πτωτικές τάσεις σε μέταλλα και πετρέλαιο μετά τις αποφάσεις της Fed. Υποχώρηση 4% στο ασήμι, ενώ σε χαμηλό 6 μηνών υποχωρεί ο χρυσός. Οριακά πάνω από τα 109 δολ. η τιμή πετρελαίου Brent.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές στα περισσότερα εμπορεύματα μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να προχωρήσει στο πρώτο, μικρό έστω, βήμα μείωσης του προγράμματος ρευστότητας. Κάθετη πτώση καταγράφει το ασήμι ενώ και η τιμή του χρυσού υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, ενώ η αγορά πετρελαίου αντιδρά με… ψυχραιμία.

Στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή ασημιού για συμβόλαια Μαρτίου άγγιξε τα 19,24 δολ. ανά ουγκιά, καταγράφοντας πτώση 4,05%. Παράλληλα, η τιμή του χρυσού για συμβόλαια Φεβρουαρίου κατέγραψε πτώση 2,5% στα 1.203,80 δολ. ανά ουγκιά. Στη συνεδρίαση της Comex η τιμή του χρυσού υποχώρησε νωρίτερα στα 1.199,90 δολάρια ανά ουγκιά, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 28 Ιουνίου.

Επισημαίνεται ότι η τιμή του χρυσού, που τα προηγούμενα χρόνια είχε ευνοηθεί τα μέγιστα από τη γενναιόδωρη ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών, φέτος υποχωρεί κατά 29%, ενώ το ασήμι κατά σχεδόν 37%.

Η τιμή του πετρελαίου Brent καταγράφει ήπιες κινήσεις καθώς υποχωρεί κατά 29 σεντς, στα 109,35 δολ. ανά βαρέλι. «Οι αγορές ανησυχούσαν ότι θα φύγουν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια. Αυτά που ανακοίνωσε η Fed όμως, ήταν οριακές αλλαγές και όχι οι μεγάλες κινήσεις που είχαν συζητηθεί» εξηγεί ο Tony Nunan, αναλυτής για την αγορά πετρελαίου της Mitsubishi Corp.

Πέραν των αποφάσεων της Fed υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις κινήσεις στην αγορά μαύρου χρυσού. Στο Νότιο Σουδάν οι διαμάχες μεταξύ ανταρτών και στρατού παίρνουν ανησυχητικές διαστάσεις, ενώ παράλληλα, τα επίσημα στοιχεία των ΗΠΑ δείχνουν μείωση των αποθεμάτων αργού πολύ μεγαλύτερη από ότι περίμεναν οι αναλυτές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v