Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φωτιά» στο αργό βάζει η Ρωσία

Η τιμή του συμβολαίου της αμερικάνικης ποικιλίας του αργού κινείται 3% υψηλότερα στα 33,4 δολάρια το βαρέλι.

Ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι τιμές του αργού πετρελαίου μετά την δήλωση του Ρώσου υπουργού Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ ότι η Σαουδική Αραβία έχει προτείνει μείωση της παραγωγής κατά 5% από κάθε χώρα του ΟΠΕΚ.

Ο κ. Νόβακ ανέφερε ακόμα πως έχει γίνει πρόταση για συνάντηση ανάμεσα σε υπουργούς πετρελαίου χωρών εκτός και εντός ΟΠΕΚ και ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για την συνάντηση. Στελέχη του ΟΠΕΚ διέψευσαν την δήλωση του Ρώσου υπουργού.

Στην Νέα Υόρκη, η τιμή του συμβολαίου της αμερικάνικης ποικιλίας του αργού κινείται 3% υψηλότερα στα 33,4 δολάρια το βαρέλι.

Στο Λονδίνο, η τιμή του συμβολαίου του πετρελαίου brent ενισχύεται στα 34,51 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα είχε βρεθεί πάνω από τα 35 δολάρια, στα 35,84 δολάρια το βαρέλι.

Αν ξεκινήσουν πράγματι διαπραγματεύσεις με τον ΟΠΕΚ, θα πρόκειται για μια σημαντική αντιστροφή στην μέχρι τώρα στάση της Ρωσίας, η παραγωγή της οποίας άγγιξε τον Δεκέμβριο το μετασοβιετικό υψηλό των 10,8 εκατ. βαρελιών ημερησίως.

Ο ΟΠΕΚ, που συνολικά αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, δεν κατάφερε τον περασμένο μήνα να συμφωνήσει σε μειώσεις στην παραγωγή, με τους Σαουδάραβες να είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς τους. Εν τω μεταξύ, αυξήσεις στην παραγωγή του σχεδιάζει και το Ιράν, μετά την άρση των κυρώσεων.

Μέχρι στιγμής, εντός του ΟΠΕΚ, μόνο η Αλγερία και η Βενεζουέλα έχουν ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της μείωσης παραγωγής. Παράλληλα, ενδείξεις αλλαγής στάσης υπάρχουν και από το Ιράκ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ μετά τη Σαουδική Αραβία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v