Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το αδύναμο δολάριο ενισχύει το αργό

Με τις αγορές να επιστρέφουν σε πιο ήρεμα νερά, οι επενδυτές του αργού σημειώνουν ότι η προσοχή στρέφεται στα επίπεδα αποθεμάτων. Οι ΗΠΑ μπορεί να γίνουν πρώτη δύναμη στο πετρέλαιο το 2018, προβλέπει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.

Ανοδική κίνηση κάνουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, ενισχυόμενες από την ανάκαμψη των αγορών μετά τις απότομες διακυμάνσεις της περασμένης εβδομάδας καθώς και από το πιο αδύναμο δολάριο.

Το αμερικανικό αργό είναι στα 59,39 δολάρια ανά βαρέλι, με άνοδο 0,1%, ενώ το brent βρίσκεται στα 62,84 δολάρια ανά βαρέλι, ενισχυμένο 0,4%.

Το πιο αδύναμο δολάριο κάνει τις εισαγωγές καυσίμων πιο φθηνές για χώρες που έχουν άλλα νομίσματα, παρακινώντας τη ζήτηση.

Την ίδια ώρα, οι αγορές απομακρύνονται σήμερα από τα χαμηλά δύο μηνών που βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και τις απότομες διακυμάνσεις των μετοχών. Με τις αγορές να επιστρέφουν σε πιο ήρεμα νερά, οι επενδυτές του αργού σημειώνουν ότι η προσοχή στρέφεται στα επίπεδα αποθεμάτων.

«Η αλλαγή στα αποθέματα αυτή την εβδομάδα θα είναι κρίσιμη για να αποφασιστεί αν θα γίνουν περαιτέρω μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου», σημειώνει ο William O'Loughlin, αναλυτής επενδύσεων στη Rivkin Securities, στην Αυστραλία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), η δυνατή αύξηση του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου θα μπορούσε να προκαλέσει δραματική αλλαγή της πολιτικής που ακολουθούν οι ηγέτιδες χώρες παραγωγής πετρελαίου.

«Οι Αμερικανοί παραγωγοί απολαμβάνουν ένα δεύτερο κύμα ανάπτυξης τόσο ασυνήθιστης, που το 2018 η αύξηση της παραγωγής τους θα μπορούσε να ισούται με την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης», είπε η ΙΕΑ στην έκθεσή της.

Μέσα σε μόλις τρεις μήνες μέχρι τον Νοέμβριο, η αμερικανική παραγωγή αργού αυξήθηκε κατά το «κολοσσιαίο» νούμερο των 846.000 βαρελιών ανά ημέρα, σύμφωνα με την ΙΕΑ.

Αυτό σύντομα θα είναι αρκετό για να ξεπεράσει τη Σαουδική Αραβία και μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπορούσε να είναι αρκετό για να ξεπεράσει τη Ρωσία και να γίνει παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη, πρόσθεσε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v