Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 65 δολάρια «προσγειώνεται» το πετρέλαιο

Η άνοδος στις αποδόσεις του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου, οι επιπτώσεις στο δολάριο και τα κέρδη για τους επενδυτές εκτός ΗΠΑ στο αργό. Το ρεκόρ της αμερικανικής παραγωγής και η διακοπή, για δεύτερη φορά, του αγωγού της Forties.

Η άνοδος στις αποδόσεις του δεκαετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου στο υψηλό τεσσάρων ετών αυτή την εβδομάδα έχει βάλει το δολάριο σε πορεία για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το Νοέμβριο του 2016, κάνοντας πιο επικερδές για επενδυτές εκτός ΗΠΑ να πωλούν περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια, όπως το πετρέλαιο.

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σήμερα σε χαμηλό έξι εβδομάδων, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αμερικανική παραγωγή έχει φτάσει σε ρεκόρ και ο μεγαλύτερος αγωγός της Βόρειας Θάλασσας ξανάνοιξε μετά από (δεύτερη) διακοπή λειτουργίας.

Το brent καταγράφει μείωση 0,5% και είναι στα 65,13 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,6% στα 61,41 δολάρια ανά βαρέλι.

Το brent έχει χάσει περίπου 8% από το υψηλό τετραετίας των 71 δολαρίων που βρέθηκε στα τέλη Ιανουαρίου. Οι τιμές του αργού μειώνονται λόγω και της επανεκκίνησης του αγωγού της Forties στη Βόρεια Θάλασσα, του οποίου η λειτουργία διεκόπη χθες.

Ο συγκεκριμένος αγωγός, που μεταφέρει περίπου το ένα τέταρτο όλου του αργού της Βόρειας Θάλασσας και σχεδόν το ένα τρίτο της υπεράκτιας παραγωγής φυσικού αερίου της Βρετανίας, έκλεισε χθες για δεύτερη φορά σε ένα μήνα.

Η αρμόδια αμερικανική υπηρεσία ενημέρωσης για την Ενέργεια ανέβασε την εκτίμησή της για τον μέσο όρο παραγωγής το 2018 στα 10,59 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, σε άνοδο 320.000 βαρελιών από την τελευταία πρόβλεψή της μόλις πριν από μία εβδομάδα.

Στα 10,25 εκατ. βαρέλια, η αμερικανική παραγωγή είναι σήμερα υψηλότερα από την προηγούμενη, ύψους 10,044 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα, που ήταν ρεκόρ από το 1970 και ανώτερη της κορυφαίας χώρας, της Σαουδικής Αραβίας.

«Ξεκάθαρα, τα δεδομένα δείχνουν σε μη ισορροπημένη αγορά και οι τιμές έχουν ανταποκριθεί με απότομη μείωση», σημείωσε ο Fawad Razaqzada, αναλυτής αγοράς στη Forex.com.

Τα αμερικανικά αποθέματα αυξήθηκαν 1,9 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Φεβρουαρίου, στα 420,25 εκατ. βαρέλια. Η κινεζική κατανάλωση αργού αυξάνεται και αντανακλάται στην άνοδο-ρεκόρ στα 9,57 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v