Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό επταετίας το πετρέλαιο, άλμα πάνω από 1%

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,3%, στα 94,35 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με άνοδο 1,1% βρίσκεται στα $95,42. Τα σχόλια από τις ΗΠΑ σχετικά με μια επικείμενη επίθεση από τη Ρωσία στην Ουκρανία έχουν ταράξει τις παγκόσμιες αγορές.

Σε υψηλό επταετίας το πετρέλαιο, άλμα πάνω από 1%

Οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, υπό τους φόβους ότι μια πιθανή εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία θα μπορούσε να προκαλέσει κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, που θα διαταράξουν τις εξαγωγές από τον κορυφαίο παραγωγό στον κόσμο, σε μια ήδη σφιχτή αγορά.

Τα σχόλια από τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με μια επικείμενη επίθεση από τη Ρωσία στην Ουκρανία έχουν ταράξει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. 

Η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή και μπορεί να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για επίθεση, δήλωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες την Κυριακή.

«Εάν συμβεί... μετακίνηση στρατευμάτων, το Brent δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να φτάσει πάνω από το επίπεδο των 100 δολαρίων», δήλωσε ο αναλυτής του OANDA Έντουαρντ Μόγια.

«Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν εξαιρετικά ασταθείς και ευαίσθητες στην κατάσταση στην Ουκρανία». Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι το υψηλότερο ενεργειακό κόστος -καθώς οι τιμές του πετρελαίου πλησιάζουν τα 100 δολάρια ανά βαρέλι- θα πυροδοτήσει τον πληθωρισμό.

Οι εντάσεις έρχονται καθώς ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) και οι σύμμαχοί του, η ομάδα γνωστή ως OPEC+, αγωνίζονται να αυξήσουν την παραγωγή παρά τις μηνιαίες δεσμεύσεις για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι τον Μάρτιο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι το χάσμα μεταξύ της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και του στόχου του διευρύνθηκε σε 900.000 bpd τον Ιανουάριο, ενώ η JP Morgan είπε ότι το χάσμα μόνο για τον ΟΠΕΚ ήταν 1,2 εκατομμύρια bpd.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v