Σταθεροποιητικές κινήσεις στο πετρέλαιο

Στάση για χώνεψη κερδών μετά το σταθερό ράλι από τον Ιούνιο. Το αργό West Texas Intermediate την Πέμπτη έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο του τρέχοντος έτους και το Brent έπιασε την καλύτερη τιμή του από τον Ιανουάριο.

Σταθεροποιητικές κινήσεις στο πετρέλαιο

Ελάχιστη άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή στη σκιά της εκτίμησης του ΟΠΕΚ ότι η ζήτηση θα είναι ισχυρή το 2024 και τις ενισχυμένες προσδοκίες της για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Επίσης σε νέα έκθεση ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) ανακοίνωσε πως η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου έχει εκτιναχθεί σε επίπεδο ρεκόρ εν μέσω ισχυρής κατανάλωσης στην Κίνα και αλλού, απειλώντας να ωθήσει τις τιμές υψηλότερα, 

Η παγκόσμια κατανάλωση καυσίμου ήταν κατά μέσο όρο 103 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για πρώτη φορά τον Ιούνιο και μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τον Αύγουστο, ανέφερε ο οργανισμός σε έκθεση. 

Η τιμή του Brent είναι στα 86,47 δολάρια το βαρέλι (0,07%), ενώ του αμερικανικού West Texas βρίκσεται στα 82.87 δολάρια το βαρέλι (0,06%).

Και οι δύο δείκτες αναφοράς βρίσκονται σε σταθερό ράλι από τον Ιούνιο, με το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate να διαπραγματεύεται την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδο του τρέχοντος έτους και το Brent να φτάνει στην καλύτερη τιμή του από τον Ιανουάριο.

Οι τιμές έχουν αυξηθεί λόγω των παρατάσεων στις περικοπές της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, παράλληλα με τους φόβους για την προσφορά που προκαλούνται από την πιθανότητα σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Ο ΟΠΕΚ δήλωσε την Πέμπτη πως αναμένει η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ή bpd, το 2024, σε σύγκριση με ανάπτυξη 2,44 εκατομμυρίων bpd το 2023. Και οι δύο προβλέψεις παρέμειναν αμετάβλητες από τον περασμένο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v