Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβαίνει το αέριο και το πετρέλαιο, φόβοι για ευρύτερη σύγκρουση

Φόβοι ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα διευρυνθεί και θα επηρεάσει τις παγκόσμιες ροές ενόψει του χειμώνα. Αυξάνονται οι ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να παρασυρθούν σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ανεβαίνει το αέριο και το πετρέλαιο, φόβοι για ευρύτερη σύγκρουση

Εξακολουθούν να καταγράφουν κέρδη οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, λόγω των αυξανόμενων φόβων ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα διευρυνθεί και θα επηρεάσει τις παγκόσμιες ροές του καυσίμου ενόψει του χειμώνα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς καταγράφουν άνοδο έως και 6,1% - αυτή την ώρα ενισχύεται 4,3%, στα 52,32 ευρώ ανά μεγαβατώρα - ακολουθώντας την κίνηση του πετρελαίου. Ενώ οδεύουν προς οριακή εβδομαδιαία απώλεια μετά τις πρόσφατες μειώσεις, οι τιμές εξακολουθούν να είναι περίπου 35% υψηλότερες από πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ από τη Χαμάς.

Το κλίμα δέχεται πίεση καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να παρασυρθούν σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απηύθυνε απευθείας έκκληση στον αμερικανικό λαό να υποστηρίξει τη χρηματοδότηση για το Ισραήλ, καθώς και τις πολεμικές προσπάθειες της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό αργό ανηφορίζει 66 σεντς ανά βαρέλι, στα $90,03, ενώ το μπρεντ κατά 832 σεντς, στα $93,21.

 

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v