Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέα επίπεδα-ρεκόρ ο χρυσός

Τα 2.141 δολάρια άγγιξε o χρυσός με άνοδο 1,3%, πάνω από το υψηλό των 2.139 που είχε σημειώσει τον Δεκέμβριο του 2023. Οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων από τη Fed στηρίζουν το πολύτιμο μέταλλο.

Σε νέα επίπεδα-ρεκόρ ο χρυσός

Νέο ράλι καταγράφει σήμερα ο χρυσός, σκαραφαλώνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά, εν μέσω προσδοκιών ότι η Fed θα προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και ενώ οι γεωπολιτικές ανησυχίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. 

Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού άγγιξε τα 2.141 δολάρια ανά ουγκιά την Τρίτη με άνοδο 1,3%, πάνω από το υψηλό των 2.139 δολαρίων που είχε σημειώσει στις 4 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους. 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο χρυσός έχει προσθέσει πάνω από 100 δολάρια στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις. 

O αναλυτές αποδίδουν την ανοδική κίνηση του χρυσού στις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων από τη Fed και στη γεωπολιτική αβεβαιότητα που προκαλούν οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα. 

Ενώ το ακριβές χρονοδιάγραμμα της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της Fed είναι αβέβαιο, οι ενδείξεις ότι η κεντρική τράπεζα πλησιάζει στην πρώτη μείωση επιτοκίων έχουν προσφέρει στήριξη στο πολύτιμο μέταλλο από τα μέσα του Φεβρουαρίου και έπειτα. 

Οι αγορές swaps δείχνουν ότι υπάρχει σχεδόν 60% πιθανότητα μείωσης επιτοκίων τον Ιούνιο, υψηλότερη σε σχέση με πριν από έναν μήνα. 

Η μείωση του κόστους δανεισμού γενικά ευνοεί τον χρυσό, ο οποίος δεν προσφέρει τόκο και πιέζεται όταν τα επιτόκια της Fed βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v