Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητικά τα ομόλογα με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Οριακές κινήσεις στην αγορά ομολόγων 24 ώρες πριν τις κρίσιμες αποφάσεις της ΕΚΤ για πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πτωτικές τάσεις για τα ελληνικά χαρτιά. Στο 11,77% το τριετές yield.

Με βήμα σημειωτόν κινείται και η αγορά ομολόγων λίγο πριν ανακοινωθούν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η αγορά φαίνεται πως προεξοφλεί πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά ακόμη υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα ως προς το μέγεθος αλλά και την αμοιβαιοποίηση του ρίσκου.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ισπανίας και Ιταλίας υποχωρούν κατά 2 μονάδες βάσης στο 1,51% και 1,66% αντιστοίχως, σε απόσταση αναπνοής από τα ιστορικά χαμηλά.

Στον αντίποδα, τα ελληνικά ομόλογα δέχονται πιέσεις καθώς πλησιάζει η ημέρα που θα ανοίξουν οι κάλπες. Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων ενισχύονται κατά 11 μονάδες βάσης στο 9,87%, ενώ  το τριετές yield διαμορφώνεται στο 11,773%.

Έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα προς τις αγορές να χαμηλώσουν λίγο τον πήχη των προσδοκιών για την προσεχή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έστειλε ο Έβλαντ Νοβότνι. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστραλίας και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ δήλωσε: «Οι κεντρικοί τραπεζίτες, οι τραπεζίτες και οι αξιωματούχοι θα πρέπει να έχουν πιο ήπια αντίδραση στις ειδήσεις, να μην ενθουσιάζονται υπερβολικά από τις ειδήσεις μίας ημέρας» και να επικεντρώνονται στην μακροπρόθεσμη οπτική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v