Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτοξεύονται τα yield των ελληνικών ομολόγων

Άλμα 137 μονάδων στις αποδόσεις των τριετών ομολόγων με την προσφυγή δύο ελληνικών τραπεζών στον ELA. Αντιθέτως, ράλι καταγράφεται στα ευρωπαϊκά ομόλογα μετά την κίνηση της Ελβετίας. Κάτω από το 0,4% το 10ετές yield του γερμανικού Bund.

Σε πτωτική τροχιά βρίσκονται τα ελληνικά ομόλογα, μετά την είδηση που έχει διαρρεύσει για την προσφυγή δύο ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ELA της Τραπέζης της Ελλάδας. Η είδηση οδήγησε στο κόκκινο το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες της τάξεως του 4%. Το αρνητικό κλίμα μεταφέρεται και στην αγορά ομολόγων με ευρεία άνοδο των αποδόσεων (που κινούνται αντιστρόφως των τιμών.

Έτσι, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ενισχύονται κατά 51 μονάδες στο 9,51% και των τριετών κατά 137 μονάδες βάσης στο 11,71%.

«Φαίνεται πως έχει μεγάλη σχέση με αυτή την υπόθεση αυτή, που φέρει κάποιες συστημικές ελληνικές τράπεζες να καταθέτουν αίτηση για άντληση χρηματοδότησης» αναφέρει trader ομολόγων από το Λονδίνο.

Σε διεθνές επίπεδο ωστόσο, η τάση είναι ακριβώς αντίθετη, με ράλι για τα ομόλογα που συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον ως ασφαλείς τοποθετήσεις μετά την έντονη νευρικότητα που δημιούργησε η κίνηση της Ελβετίας να εγκαταλείψει τον στόχο ελάχιστης ισοτιμίας του φράγκου με το ευρώ.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Γαλλίας, Ιταλίας, Βελγίου, Αυστραλίας, Ολλανδίας και Φιλανδίας υποχωρούν σε νέα ιστορικά χαμηλά, ενώ το 10ετές yield της Γερμανίας υποχώρησε για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από το 0,4%.Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Αυστραλίας και Ιαπωνίας επίσης υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αγγίζοντας το 2,49% και το 0,225% αντιστοίχως. Η τιμή του χρυσού, που εκτοξεύθηκε κατά 2,8% χθες, σήμερα κινείται σταθεροποιητικά στα 1,259 δολ. ανά ουγκιά.

Ειδικότερα σε ότι αφορά το ράλι των ευρωπαϊκών ομολόγων, μεγάλο ρόλο παίζουν και οι προσδοκίες που δημιουργούνται για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 22 Ιανουαρίου. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν επιδείνωση των πληθωριστικών προσδοκιών στην ευρωζώνη, ενώ σήμερα ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών λέγοντας ότι «για να είναι αποδοτικό ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πρέπει να είναι μεγάλο» . Συμπλήρωσε πως μένει να αποφασιστεί εάν οι αγορές ομολόγων θα αφορούν συγκεκριμένες χώρες ή το σύνολο της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v