Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό επταετίας οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη ανάκαμψης και της ευρωζώνης, σχολιάζει το Reuters, ενώ αυξάνει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα πορτογαλικά, ιταλικά και ισπανικά ομόλογα.

Σε χαμηλό επταετίας οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
Κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010 κινείται το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, με τη χώρα να ετοιμάζεται για έξοδο από την τριετή «εξορία» της από τις αγορές.

Όπως αναφέρει το Reuters, περίπου πέντε χρόνια από τότε που ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεσμεύτηκε να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να διατηρήσει το ευρώ, η πώληση ομολόγου από την πιο αδύναμη οικονομία της ευρωζώνης αποτελεί την πιο ξεκάθαρη ένδειξη ανάκαμψης της ευρωζώνης από την κρίση χρέους.

Η Ελλάδα θα πουλήσει σήμερα νέο πενταετές ομόλογο και θα ολοκληρώσει την προσφορά για ανταλλαγή ή δημοπρασία παλαιών ομολόγων λήξεως το 2019. Σύμφωνα με το Reuters, η σκέψη είναι το νέο ομόλογο να πωληθεί με επιτόκιο γύρω στο 4,875%.

Η απόδοση -που κινείται αντιστρόφως ανάλογα της τιμής- του υφιστάμενου ομολόγου μειώθηκε σημαντικά, στο χαμηλότερο επίπεδο από την έκδοση του 2014, όταν ανακοινώθηκε -χθες- η έξοδος στις αγορές. Οι επενδυτές στράφηκαν στα ελληνικά ομόλογα, περιμένοντας πως θα τους προσφερθούν επικερδείς όροι για να ανταλλάξουν τα ομόλογα αυτά με νέα.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, το συγκεκριμένο ομόλογο λειτουργεί και ως «μέτρο» για το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού της Ελλάδας, που άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον επτά ετών.

«Το timing είναι ευνοϊκό από μακροοικονομικής απόψεως και από την άποψη της αγοράς», σχολίασε ο οικονομολόγος της Barclays, Antonio Garcia Pascual. Κατά τον ίδιο, ο χρόνος της συμφωνίας είναι ευνοϊκός για διάφορους λόγους, περιλαμβανομένου του πρωτογενούς πλεονάσματος της κυβέρνησης και της επίσημης χρηματοδοτικής στήριξης, της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών, των περιορισμένων πολιτικών ρίσκων και της ελάφρυνσης χρέους που πιθανότατα θα έρθει αργότερα φέτος ή το επόμενο έτος.

Η απόδοση του 2ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 3,28% και του 10ετούς στο 5,27%.

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης και για άλλα, χαμηλής αξιολόγησης ομόλογα της ευρωζώνης, με αυτά της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας να υπεραποδίδουν έναντι των γερμανικών.

Στο 0,51% η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund, στο 2,04% του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου, στο 1,48% του ισπανικού και στο 2,90% του πορτογαλικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v