Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 2,15% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

«Εν μέρει αντισυνταγματικό» έκρινε το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015. Πιέσεις στα ιταλικά yields.

Στο 2,15% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

«Εν μέρει αντισυνταγματικό» έκρινε το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015, όπως ανακοινώθηκε το πρωί της Τρίτης.

Η αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραβιάζει εν μέρει το Σύνταγμα, διότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο δεν εξέτασαν τις αποφάσεις της ΕΚΤ, αποφάσισε το Δικαστήριο στην Καρλσρούρη, με ψήφους επτά προς μία.

Δεν επιβεβαιώθηκε ωστόσο η κατηγορία της χρηματοδότησης των κρατών από την ΕΚΤ.

Πρόσφατα η Τράπεζα επέκτεινε για άλλη μια φορά σημαντικά τις αγορές ομολόγων, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος τους μέσω άλλων προγραμμάτων, τα οποία όμως δεν αποτελούσαν αντικείμενο της σημερινής απόφασης.

H απόδοση του γαλλικού 10ετούς ενισχύεται 1,7 μονάδες βάσης, στο -0,03%, του γερμανικού επίσης, και φτάνει στο -0,54%, του ισπανικού παραμένει στο 0,83% ενώ του ιταλικού ενισχύεται 6,9 μονάδες βάσης, στο 1,82%.

Κατά 1,6 μονάδα βάσης υποχωρεί η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, στο 2,15%, ενώ του 5ετούς κατά 3 μονάδες βάσης χαμηλότερα, διαμορφώνεται στο 1,63%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η απόδοση του 10ετούς Treasury ενισχύεται 3,4 μονάδες βάσης, στο 0,67%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v