Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα μετά την υποβάθμιση της Fitch

Στο 1,80% ενισχύεται η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, καθώς η κίνηση-έκπληξη του οίκου αξιολόγησης δίνει ακόμη ένα πλήγμα στη γειτονική χώρα. Στο 2,16% διατηρείται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς.

Πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα μετά την υποβάθμιση της Fitch

Νέα πίεση δέχονται τα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να ενισχύεται 6,8 μονάδες βάσης, στο 1,80%. Η κίνηση οδηγείται μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στο ΒΒΒ-, από την Fitch, χθες το βράδυ.

Η υποβάθμιση αντανακλά σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης τον αντίκτυπο της πανδημίας στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Η κίνηση-έκπληξη -η επόμενη αξιολόγηση του αξιόχρεου της Ιταλίας ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούλιο- επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στη γειτονική χώρα.

Παράλληλα, η Fitch άλλαξε το outlook της αξιολόγησης σε σταθερό από αρνητικό, επισημαίνοντας ότι οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα στηρίξουν τις δημοσιονομικές πολιτικές της Ιταλίας.

Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι το ιταλικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 8% φέτος, ενώ το χρέος θα εκτοξευτεί στο 156% του ΑΕΠ από 134,8% πέρυσι.

Ελαφρώς καθοδικά κινείται το ελληνικό κόστος δανεισμού, με την απόδοση του 10ετούς, κατά 1 μονάδα βάσης χαμηλότερα, στο 2,16% και του 5ετούς, με πτώση 2 μονάδων βάσης, στο 1,68%. Σταθερή η απόδοση του ισπανικού 10ετούς, στο 0,85%.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχωρεί 2,6 μονάδες βάσης, στο -0,48%, του γαλλικού 10ετούς χάνει 2,1 μονάδες βάσης, στο -0,01%, ενώ του βρετανικού αντίστοιχου τίτλου διολισθαίνει 1,3 μονάδα βάσης, στο 0,27%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του 10ετούς Treasury παραμένει στο 0,60%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v