Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανηφορίζουν τα yields, ήπια πώληση στην αγορά ομολόγων

Οι επενδυτές ανέμεναν πως η Fed θα αρχίσει το tapering σύντομα. Στη Γερμανία, δείκτη αναφοράς για την ευρωζώνη, η απόδοση του 10ετούς κινείται 3 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο -0,31%. Στο 0,71% του ελληνικού 10ετούς.

Ανηφορίζουν τα yields, ήπια πώληση στην αγορά ομολόγων

Ανοδικά κινείται το κόστος κρατικού δανεισμού στην ευρωζώνη και τις ΗΠΑ, αφότου η αμερικανική κεντρική τράπεζα έδωσε σήμα ότι πιθανότατα θα αρχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από τον Νοέμβριο, ενώ τα επιτόκια θα αυξηθούν πιο σύντομα από ό,τι αναμενόταν.

Η πώληση στην αγορά ομολόγων είναι ήπια, δεδομένου ότι οι επενδυτές ανέμεναν πως η Fed θα αρχίσει το tapering σύντομα. Ωστόσο, η υπενθύμιση πως η πιο σημαντική κεντρική τράπεζα είναι σε πορεία εξόδου από την τόνωση λόγω πανδημίας βάζει τον κρατικό δανεισμό σε μειονεκτική θέση.

Σε αντίθεση, η Νορβηγία έγινε η πρώτη από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου που αύξησε τα επιτόκια κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Norges Bank αύξησε την Πέμπτη τα επιτόκια κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες από το ιστορικό χαμηλό μηδέν, καθώς η οικονομική δραστηριότητα έχει ανακάμψει και ξεπεράσει το σημείο που ήταν πριν από την πανδημία.

«Υπάρχει κάποια μεταβλητότητα που είναι εμφανής καθώς η αγορά καταλαβαίνει ότι ενώ τίποτα δεν έχει αλλάξει, ο χρόνος της πρώτης αύξησης έρχεται πλέον πιο νωρίς, ενώ μια πιο ολοκληρωμένη ανακοίνωση είναι πιο πιθανή να γίνει μετά τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου», δήλωσε ο Padhraic Garvey, επικεφαλής έρευνας της ING.

Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων κινούνται κατά 2-3 μονάδες βάσης υψηλότερα.

Στη Γερμανία, δείκτη αναφοράς για την ευρωζώνη, η απόδοση του 10ετούς κινείται 3 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο -0,30%, η απόδοση του 10ετούς γαλλικού στο 0,02%, του αντίστοιχου ισπανικού στο 0,33%, του ιταλικού στο 0,67% ενώ του 10ετούς ελληνικού στο 0,71%. Στις ΗΠΑ, η απόδοση του 10ετούς Treasury κινείται 3 μονάδες βάσης ανοδικά, στο 1,33%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v