Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύονται τα ελληνικά ομόλογα, στο 4,01% το 10ετές

Καθοδικά κινείται το κόστος του ελληνικού κρατικού δανεισμού, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά 16 μονάδες βάσης, ενώ κατά 19 μονάδες βάσης χαμηλότερα βρίσκεται του 5ετούς, στο 3,19%. Μικρή άνοδος για τα ευρωπαϊκά yields.

Ενισχύονται τα ελληνικά ομόλογα, στο 4,01% το 10ετές

Με μία κίνηση, με την έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έβαλε στο ταμείο 3,5 δισ. ευρώ καλύπτοντας το μισό από το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού. Το επιτόκιο μειώθηκε λόγω και της ισχυρής προσφοράς, στο Mid Swaps + 170 μονάδες βάσης, ήτοι στο 4,45% περίπου, για να μειωθεί εκ νέου κατά 5 μονάδες βάσης, στο 4,4%. Πτώση καταγράφει η απόδοση του ελληνικού 10ετούς στις σημερινές διαπραγματεύσεις, κινούμενη καθοδικά κατά 16 μονάδες βάσης, στο 4,01%, ενώ κατά 19 μονάδες βάσης χαμηλότερα βρίσκεται του 5ετούς, στο 3,19%.

Αντίθετα, μικρή άνοδο καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης μετά την απότομη πτώση την Τρίτη, αφότου η Τράπεζα της Ιαπωνίας παρέμεινε στην εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της.

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, που θεωρείται σημείο αναφοράς για το νομισματικό μπλοκ, ενισχύεται κατά 1 μονάδα βάσης (bp) στο 2,096%, έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα στη συνεδρίαση. Οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως στις τιμές. Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε περισσότερο από 10 μ.β. την Τρίτη, αφού το Bloomberg News ανέφερε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξετάζουν όλο και περισσότερο μια μικρότερη αύξηση των επιτοκίων, κατά 25 μ.β. στη συνεδρίαση του Μαρτίου. Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι μια αύξηση 50 bp τον Φεβρουάριο παραμένει πιθανή.

Η απόδοση του γερμανικού δείκτη αναφοράς είναι τώρα πολύ κάτω από το υψηλό 11 ετών του 2,569% που σκαρφάλωσε στην αρχή του έτους, με την πτώση των τιμών της ενέργειας να καταπραΰνουν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Το επίκεντρο των παγκόσμιων αγορών την Τετάρτη ήταν η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία διατήρησε την πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων - μέσω της οποίας σταθεροποιεί την απόδοση του 10ετούς ομολόγου σε περίπου 0%. Διατήρησε επίσης τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο -0,1%. «Σήμερα υπάρχει μια μικρή ανακούφιση από το γεγονός ότι η BOJ δεν κάνει ενέργειες», δήλωσε η Sphia Salim, επικεφαλής στρατηγικής για τα ευρωπαϊκά ομόλογα στην Bank of America. Πρόσθεσε ότι οι παγκόσμιες αγορές ομολόγων φαίνεται να το αντιμετωπίζουν ως «μη συμβάν».

Πολλοί επενδυτές περίμεναν ότι η BOJ θα εγκαταλείψει αυτή την πολιτική μετά την ανατάραξη των αγορών τον Δεκέμβριο διευρύνοντας ξαφνικά το εύρος διαπραγμάτευσης του 10ετούς ομολόγου σε 50 bps εκατέρωθεν του 0%, μια κίνηση που ευρέως θεωρείται ένδειξη ότι επέρχονται περαιτέρω αλλαγές. Οι traders δοκιμάζουν τη δέσμευση της BOJ για υποστήριξη της αγοράς ομολόγων, πουλώντας σε μεγάλο βαθμό ομόλογα και ωθώντας την απόδοση του 10ετούς πάνω από το ανώτατο όριο του 0,5% τις τελευταίες ημέρες.

Εν τω μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς της Ιταλίας ενισχύεται κατά 2 bps στο 3,907%. Αυτό οδήγησε τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών της Γερμανίας και της Ιταλίας στις 180 bps, όχι πολύ μακριά από το χαμηλό οκτώ μηνών των 176 bps που σημειώθηκε στις 13 Ιανουαρίου.

Η απόδοση 10ετών της Ιαπωνίας διαπραγματεύτηκε πάνω από το 0,5% την Τρίτη, αλλά υποχωρεί απότομα την Τετάρτη στο 0,425%. Το γεν κινείται χαμηλότερα επίσης, με το δολάριο να ενισχύεται περισσότερο από 1,3% έναντι του νομίσματος.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v