Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι κάνουν τα ελληνικά ομόλογα μετά τις εκλογές

Η απόδοση του 10ετούς κινείται καθοδικά κατά 17 μονάδες βάσης, στο 3,88%, μειώνοντας το κόστος δανεισμού της χώρας στο πιο χαμηλό από το 2022. Η διαφορά ελληνικών και γερμανικών αποδόσεων είναι η πιο μικρή από τον Νοέμβριο του 2021.

Ράλι κάνουν τα ελληνικά ομόλογα μετά τις εκλογές

Ράλι κάνουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σήμερα Δευτέρα, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών χθες, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης. Οπως σημειώνει το Reuters, οι επενδυτές αξιολογούν ότι είναι πλέον απίθανο να υπάρξει απόκλιση από την τρέχουσα δημοσιονομική πειθαρχία.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται καθοδικά κατά 17 μονάδες βάσης, στο 3,88%, μειώνοντας το κόστος δανεισμού της χώρας και φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο από τον Δεκέμβριο του 2022. Οι  αποδόσεις των ομολόγων κινούνται αντίστροφα με τις τιμές.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού κινείται ελαφρώς καθορικά, κατά δύο μονάδες βάσης, στο 2,40%. Το spread μεταξύ ελληνικών και γερμανικών αποδόσεων 10ετών ομολόγων μειώθηκε στις 138 μονάδες βάσης, στην πιο μικρή διαφορά από τον Νοέμβριο του 2021.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι δεδομένης της ευρωπαϊκής οικονομικής στήριξης και του τρέχοντος χαμηλού κόστους του χρέους, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ, κάτι που θα ήταν κρίσιμο για το ελληνικό χρέος έτσι ώστε να ανακτήσει την πολυαναμενόμενη επενδυτική βαθμίδα. Προσθέτουν επίσης ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από το 2022.

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας βάζει την Ελλάδα σταθερά σε καλό δρόμο για να εξασφαλίσει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, πιθανώς πριν από το τέλος της χρονιάς», δήλωσε ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence στο Λονδίνο, σύμφωνα με το Bloomberg. «Ενώ μια τέτοια αναβάθμιση τιμολογείται σε μεγάλο βαθμό από τους επενδυτές, θα είναι μια σημαντική στιγμή καθώς ένα στίγμα που υπάρχει από τα τέλη του 2010 θα εξαφανιστεί».

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v