Πτώση στη Wall Street με το βλέμμα στη Ρωσία

Πιέσεις στη Wall Street. Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικές εξελίξεις. Με αντίποινα απαντά η Ρωσία στις κυρώσεις. Ικανοποίησαν τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Βουτιά 4,5% για τη μετοχή της Target Corp. Σε χαμηλό έξι μηνών το πετρέλαιο.

Πτώση σημείωσε η Wall Street παρά τα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Στο επίκεντρο των ανησυχιών βρέθηκαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις καθώς ο Πούτιν κάλεσε τη ρωσική κυβέρνηση να απαντήσει – ουσιαστικά με το ίδιο νόμισμα- στις κυρώσεις που επέβαλαν ΗΠΑ και Ε.Ε. στη χώρας του. Επιπλέον οι FT ανέφεραν σε δημοσίευμά τους ότι τις τελευταίες μέρες έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτών που βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία.

Στη Wall, o Dow Jones υποχώρησε 0,84% στις 16.429,47 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 0,97% στις 1.920,21 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,71% στις 4.352,84 μονάδες.

Πέρα όμως από τις δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις, για άλλη μια συνεδρίαση, οι ισχυρές μετρήσεις στις υπηρεσίες και στις βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ οδήγησαν τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία προκαλούν ανησυχίες ότι σύντομα θα «υποχρεωθεί» η Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από ότι αρχικά αναμενόταν.

Ειδικότερα, ο δείκτης ISM υπηρεσιών ανήλθε σε υψηλό 8,5 ετών τον Ιούλιο καθώς εκτοξεύτηκε στις 58,7 μονάδες έναντι 56 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι κάθε μέτρηση άνω των 50 μονάδων υποδεικνύει ανάπτυξη του κλάδου.

Επιπλέον οι εργοστασιακές παραγγελίες αυξήθηκαν 1,1% τον Ιούνιο έναντι αύξησης 0,6% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Target Corp. υποχώρησε 4,5% καθώς η διοίκηση προχώρησε σε υποβάθμιση των προοπτικών κερδοφορίας εξαιτίας των μειωμένων πωλήσεων στις ΗΠΑ.

Αντίστοιχα και η μετοχή της Motorola Solutions κινήθηκε χαμηλότερα 4,3% μετά την ανακοίνωση μικρότερης της αναμενόμενης κερδοφορίας στο τρίμηνο.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 3,05 δολ., σημειώνοντας πτώση 2,3% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola HBC ενισχύθηκε 0,2% στα 23,01 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,3% έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3385 δολ. Επιπλέον το δολάριο κινήθηκε ανοδικά 0,2% και σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα στα 102,72 γεν.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,51%. Αντίστοιχα και η απόδοση του 5ετούς κινήθηκε ανοδικά κατά τρεις μονάδες στο 1,68%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών (-1,05%) στα 97,28 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,25% στα 1.292 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v