Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάδα και εταιρικά deals δίχασαν τη Wall Street

Mε μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στη Wall Street. Στο επίκεντρο οι ελληνικές εξελίξεις. Πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο. Θετικός ο αντίκτυπος από εταιρικά deals και αποτελέσματα. Άνοδος 2,5% για την PepsiCo. Απώλειες 0,5% για την Exxon Mobil. Πτώση 2,4% για το πετρέλαιο. Χαμηλότερα 1% ο χρυσός.

Σταθεροποιητικά κινήθηκε η Wall Street με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο των επενδυτικού ενδιαφέροντος για άλλη μια συνεδρίαση.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με οριακή πτώση 0,04% στις 17.862,14 μονάδες, ο S&P έμεινε αμετάβλητος στις 2.068,53 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,28% στις 4.801,18 μονάδες.

Οι επενδυτές στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κράτησαν επιφυλακτική στάση, αναμένοντας τις αποφάσεις του σημερινού Eurogroup, του οποίου μοναδικό θέμα ήταν το ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με τον μακροοικονομικό αναλυτή της Societe Generale, Kit Juckes, «Πολλοί σχολιαστές δείχνουν να πιστεύουν ότι η στάση της Ελλάδας είναι αδιάλλακτη, οπότε αναγνωρίζουν το ρίσκο μιας καταστροφής, ωστόσο οι αγορές έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα που προδικάζουν ένα είδος συμφωνίας. Μια συμφωνία που θα επιτρέπει στην ΕΚΤ να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες όσο θα παρατείνονται οι συνομιλίες».

Πέρα από τις ελληνικές εξελίξεις, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος και από τη δεύτερη ημέρα πτώσης της τιμής του πετρελαίου, κάτω από τα 49 δολάρια ανά βαρέλι. Συνέπεια αυτού, οι ενεργειακές μετοχές Chevron και Exxon Mobil υποχώρησαν 0,2% και 0,5% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, τα επιχειρηματικά deals και τα καλά εταιρικά αποτελέσματα συγκράτησαν τις απώλειες στη Wall Street.

Ειδικότερα, η Rite Aid ανακοίνωσε την εξαγορά της EnvisionRX έναντι 2 δισ. δολαρίων σε ρευστό και μετοχές. Η μετοχή της Rite Aid ανήλθε σε υψηλό αντίστοιχο του Ιουνίου, καταγράφοντας άνοδο 6,5%.

Επιπλέον, η μετοχή της PepsiCo ενισχύθηκε 2,5% καθώς ο όμιλος ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων καθαρά κέρδη τριμήνου παρά τον αρνητικό αντίχτυπο από το ισχυρό δολάριο που μείωσε τις πωλήσεις.

Στο μέτωπο της εγχώριας οικονομίας, το έλλειμμα του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ διευρύνθηκε στα 18 δισ. δολάρια έναντι 10 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση θα έτρεχε πλεονασματικό προϋπολογισμό ύψους 11 δισ. αν δεν προχωρούσε σε χρονική μετάθεση συγκεκριμένων πληρωμών και εσόδων.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στο 1,25 δολ., καταγράφοντας «βουτιά» 4,2%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 2,4% στα 48,84 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 1% στα 1.220 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1299 με τους αναλυτές να χαρακτηρίζουν ευάλωτο το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα εξαιτίας των ελληνικών εξελίξεων. Αντίστοιχα, το δολάριο κινήθηκε ανοδικά 0,8% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 120,36 γεν. Σημειώνεται ότι το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 119,28 έως 120,44 γεν.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση μίας μονάδας βάσης στο 1,99%. Αντίστοιχα το γερμανικό 10ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 0,33%. Στον αντίποδα, στον ευρωπαϊκό νότο, αμετάβλητο παρέμεινε το 10ετές Ιταλικό ομόλογο στο 1,67% και το ισπανικό 10ετές στο 1,62%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v