Αλμα 230 μονάδων για τον Dow με την Fed στο επίκεντρο

Ράλι πραγματοποίησαν οι μετοχές στην αμερικάνικη αγορά με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στη συνεδρίαση της Fed. Άνοδος 0,7% έναντι του δολαρίου για το ευρώ, στο 1,057. Οριακή άνοδος για χρυσό. Βουτιά 3,8% για την Neftlix.

Με τριψήφια κέρδη ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street μετά την τρίτη διαδοχική εβδομαδιαία πτώση, καθώς το δολάριο υποχώρησε έναντι των βασικών ανταγωνιστικών νομισμάτων και ενώ οι επενδυτές περιμένουν την κρίσιμη συνεδρίαση της Fed.

Oι μετοχές στην αμερικάνικη αγορά κινήθηκαν υψηλότερα παρά την μεγάλη πτώση στην τιμή του αργού, που υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών.

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,28% ή 228 μονάδες στις 17.977 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύθηκε 1,20% στις 4.930 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 1,34% στις 2.081 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολίσθησε έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε στο 1,057, σημειώνοντας άνοδο 0,7%.Ο δείκτης που καταγράφει τις κινήσεις του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων υποχώρησε 0,6%.

Η άνοδος του δολαρίου αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές, εξαιτίας των αρνητικών επιπτώσεων στα κέρδη των εταιρειών. "Οι προβλέψεις για τα κέρδη του 2015 συνεχίζουν να αναθεωρούνται χαμηλότερα, κυρίως εξαιτίας της ισχύος του δολαρίου. Οποιαδήποτε ανακούφιση από την ισχύ του δολαρίου σημαίνει και ανακούφιση και από την ισχύ του αντίθετου ανέμου στα κέρδη" ανέφερε αναλυτής στο Reuters.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 2,1% στα 43,88 δολάρια ανά βαρέλι. Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού κινήθηκε 0,14% υψηλότερα στα 1.154 δολ. ανά ουγκιά.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετους αμερικάνικου τίτλου σημείωσε πτώση δύο μονάδων βάσης στο 2,08%. 

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Netflix βούτηξε 3,8% μετά την υποβάθμιση της σύστασης από την Evercore.

Από τις μετοχές του Dow κέρδη κατέγραψαν μεταξύ άλλων oι 3Μ, Αmerican Express, Merck,UnitedHealth. Aντίθετα στο κόκκινο βρέθηκαν Ιntel και DuPont.

Το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε κατά 1,54% στα 1,27 δολάρια. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v