Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριήμερο ανοδικό σερί για την Wall Street

Με βασική «πρωταγωνίστρια» την General Electric η Wall Street κινήθηκε ανοδικά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Στο επίκεντρο και η Apple. Κέρδη για πετρέλαιο και χρυσό. Υποχώρησε το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Kέρδη κατέγραψε η Wall Street τόσο την Παρασκευή όσο και σε εβδομαδιαίο επίπεδο.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 18.058 μονάδες με κέρδη 0,55%, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 0,43%, στις 4.996 μονάδες. Στις 2.102 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο S&P, με άνοδο 0,52%.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο άνοδο 1,7% πέτυχαν οι Dow Jones και S&P αντίστοιχα, ενώ υψηλότερη επίδοση σημείωσε ο Nasdaq, που ενισχύθηκε κατά 2,2%. Σημειώνεται ότι οι τρεις βασικοί δείκτες καταγράφουν κέρδη για τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις.

H μετοχή της General Electric αποτέλεσε μια από τις πρωταγωνίστριες της συνεδρίασης, μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού κολοσσού για την πώληση του χρηματοοικονομικού τμήματος του ομίλου και την επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους 50 δισ. δολαρίων.

Οι τίτλοι της εταιρίας κατέγραψαν άνοδο υψηλότερη του 10% και έκλεισαν (28,5 δολάρια) στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2008.

Απώλειες σημείωσε η μετοχή της Citrix Systems καθώς η εταιρία περιέκοψε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη και τις πωλήσεις του πρώτου τριμήνου. Ήπια άνοδος για την Αpple με την εισηγμένη να συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας, μετά το e-λανσάρισμα του ρολογιού της και το ξεπούλημα σε λίγες ώρες.

Από τις μετοχές του Dow 30 κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι Caterpillar, IBM, Verizon American Express. Στον αντίποδα, με απώλειες έκλεισαν Merck, Nike, Visa, Wal-Mart.

Από το μακροοικονομικό «μέτωπο», πτώση 0,3% σημείωσαν οι τιμές εισαγωγών το Μάρτιο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 0,2%.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed του Richmond, Jeffrey Lacker, o οποίος επέμεινε στην άποψή του για μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα τον Ιούνιο.

Εκτίμησε ως παροδικά τα στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία είναι αδύναμη. Πολλοί δείκτες της οικονομίας εμφανίζονται αδύναμοι λόγω και των κακών καιρικών συνθηκών, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι από την προσεχή εβδομάδα οι εταιρίες θα ξεκινήσουν να ανακοινώνουν τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου. Μεταξύ των κολοσσών που θα κάνουν την αρχή περιλαμβάνονται οι Alcoa, Jp Morgan, Johnson & Johnson.

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο της τάξης του 1,9%, στα 51,7 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ ο χρυσός κέρδισε 1,2%, στα 1.208 δολάρια ανά ουγκιά.

Το ευρώ έχασε έδαφος συγκριτικά με το δολάριο, με την ισοτιμία τους να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 1,06.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης το δικαίωμα της Εθνικής κατάγραφε κέρδη 1,5%, στα 1,29 δολάρια.

Αρης Δαμουλάκης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v