Τρίτη σερί άνοδος στη Wall Street

Κέρδη σημείωσε η Wall Street σε μια συνεδρίαση χωρίς έντονες συγκινήσεις. Σε υψηλό δύο μηνών ο S&P. Στο επίκεντρο τα στοιχεία απασχόλησης του Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ. Πτώση μόλις τεσσάρων σεντς για το πετρέλαιο. Σε υψηλό έτους ο χρυσός.

Με άνοδο έκλεισε η Wall Street παρόλο που προβλημάτισαν τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και η πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε -πρώτη φορά μετά από τέσσερις ημέρες ανόδου- κατά τέσσερα σεντς στα 34,62 δολάρια ανά βαρέλι ενώ νωρίτερα ο μαύρος χρυσός είχε φτάσει να ενισχύεται έως τα 35,35 δολ.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 6.000 στις 278.000 αιτήσεις, την ώρα που οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση στις 271.000 αιτήσεις.

Επιπλέον, ο δείκτης υπηρεσιών ISM τον Φεβρουάριο υποχώρησε οριακά στις 53,4 μονάδες. Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει ανάπτυξη του κλάδου.

Παράλληλα, η παραγωγικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων σε ετήσια βάση, μειώθηκε κατά 2,2% στο δ' τρίμηνο. Σε προηγούμενη μέτρηση οι αναλυτές προέβλεπαν μεγαλύτερη μείωση κατά 3%.

Παρά τα πολλά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, η προσοχή των επενδυτών εστιάστηκε στην ανακοίνωση της αμερικανικής απασχόλησης την Παρασκευή.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Ridgeworth Investments, Alan Gayle, "Οι επενδυτές προετοιμάζονται για την αυριανή ανακοίνωση. Είναι ενθαρρυντικό ότι η αγορά έχει καταγράψει αξιόλογα κέρδη και έχει εδραιωθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, με συνέπεια ήπιες πτώσεις να μην ενοχλούν. Επιπλέον οι επενδυτές έχουν διαγράψει από τους φόβους τους τον πληθωρισμό καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι θα κινηθεί υψηλότερα. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι ιδιαίτερα αισθητός ο αντίχτυπος στην αγορά από τα αυριανά στοιχεία απασχόλησης».

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,26% στις 16.943 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,35% στις 1.993 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,09% στις 4.707 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ο S&P έπιασε υψηλό αντίστοιχο της 5ης Ιανουαρίου 2016.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Caterpillar (+3,4%) και Walt Disney (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Mc Donalds (-1,5%) και Microsoft (-1,2%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,5% έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0923 δολ. από 1,0869 την προηγούμενη μέρα. Παράλληλα, η βρετανική λίρα ανέκαμψε για τέταρτη διαδοχική ημέρα από το χαμηλό επτά ετών έναντι του δολαρίου, στο 1,4146 από 1,4079 την Τετάρτη.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό αντίστοιχο της 5ης Φεβρουαρίου του 2015, καταγράφοντας άνοδο 1,3% στα 1.258 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,84%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v