Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tεχνολογικές πιέσεις στη Wall Street

Απώλειες καταγράφουν οι δείκτες στη Wall Street, στην τελευταία συνεδρίαση για το 2016. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του ευρώ. Στο 2,47% η απόδοση του αμερικάνικου 10ετους ομολόγου.

Tεχνολογικές πιέσεις στη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι αμερικάνικες μετοχές, με τον Nasdaq να καταγράφει πτώση 1% και το βιομηχανικό δείκτη να απομακρύνεται ακόμα περισσότερο από τις 20.000 μονάδες. 

O Dow Jones διολισθαίνει 0,3% στις 19.763 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 1% χαμηλότερα στις 5.378 μονάδες. O S&P 500 κινείται 0,47% χαμηλότερα στις 2.238 μονάδες και ετοιμάζεται να καταγράψει ετήσια κέρδη περίπου 10%. 

Οι ενεργειακές μετοχές του S&P, οι οποίες είχαν την χειρότερη επίδοση πέρυσι, αναμένεται να καταγράψουν τα υψηλότερα κέρδη το 2016. Μόνο ο τομές της υγείας και του real estate βρίσκονται στο «κόκκινο» για φέτος.

Η αμερικάνικη αγορά έχει επιδείξει εντυπωσιακή ανθεκτικότητα σε μεγάλα πολιτικά γεγονότα, όπως η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το Νοέμβριο.

«Οι προοπτικές της ανάπτυξης βρέθηκαν στο επίκεντρο φέτος, με τους επενδυτές να ελπίζουν πως το νέο αυτό πολιτικό φαινόμενο θα τονώσει την οικονομία» δήλωσε αναλυτής της 50 Park Investment στο Reuters.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται 0,52% χαμηλότερα στα 53,51 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει άνοδο 0,04% στα 1.158 δολάρια το βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,0547 δολάρια/ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικάνικου 10ετους ομολόγου κινείται στο 2,47%.

Στο ταμπλό, πτώση 1% σημειώνει η μετοχή της Apple, μετά από δημοσίευμα της Nikkei που αναφέρει ότι ο τεχνολογικός κολοσσός θα μειώσει την παραγωγή iPhone το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Οι ετήσιες επιδόσεις για μετοχές, νομίσματα και εμπορεύματα

Οι παγκόσμιες μετοχές αναμένεται να κλείσουν τη χρονιά με τα υψηλότερα ετήσια κέρδη από το 2013, λαμβάνοντας ώθηση από το ράλι στις ΗΠΑ που αντιστάθμισε τις απώλειες στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία.

Το δολάριο οδεύει στην τέταρτη χρονιά ανόδου, ενώ το αργό ετοιμάζεται να βάλει τέλος σε τριετή πτώση.

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με το αριστερό για τις μετοχές, με το δείκτη MSCI World να βουτάει 2% την πρώτη ημέρα του έτους και τις αμερικάνικες μετοχές να πραγματοποιούν τη χειρότερη πρώτη ημέρα στην ιστορία τους. Οι αναταράξεις στην Κίνα οδήγησαν τις αγορές από το Τόκιο ως την Ινδία σε «bear market» τους δύο πρώτους μήνες του 2016. Το αργό διολίσθησε σε χαμηλό 13 ετών, ενώ το δολάριο έπιασε το χαμηλότερο επίπεδο του έτους.

Στο δεύτερο μισό του έτους η εικόνα αντιστράφηκε, με τις αγορές να ξεπερνούν το σοκ του Brexit και την νίκη του Τραμπ να προσφέρει μια αναπάντεχη ώθηση στα πιο ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού.

Μετοχές

*Ο S&P 500 οδεύει για κέρδη 10% το 2016. Οι τραπεζικές μετοχές έχουν συνεισφέρει περισσότερο στην ετήσια άνοδο, με ράλι 19%. Οι παραγωγοί ενέργειας έχουν πραγματοποιήσει άλμα 24%, ενώ οι μετοχές του τομέα της υγείας βουτάνε 4%.

*Ράλι 14% έχει σημειώσει φέτος ο Dow Jones, με τις Caterpillar, Goldman Sachs και UnitedHealth Group να έχουν ενισχυθεί τουλάχιστον 30%.

*Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 αναμένεται να κλείσει με ετήσια πτώση 1,2%, τη μεγαλύτερη από το 2011.

*Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 θα κλείσει τη χρονιά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς η βουτιά τις στερλίνας έδωσε ώθηση στις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών.

*Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών ενισχύθηκαν για πέμπτη διαδοχική ημέρα, ολοκληρώνοντας τη χρονιά με άνοδο 8%.

Νομίσματα

*Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index κινείται 2,8% υψηλότερα για το έτος.

*Το ευρώ ενισχύεται 0,5% την Παρασκευή στα 1,054 δολάρια/ευρώ. Το 2015 είχε κλείσει στα 1,0862 δολάρια/ευρώ.

*Το γεν βρισκόταν τον Αύγουστο 20% υψηλότερα από την αρχή του 2016, αλλά θα κλείσει το έτος με κέρδη 2,7%.

*Η στερλίνα είναι σε τροχιά για πτώση πάνω από 16% έναντι του δολαρίου φέτος.

Εμπορεύματα

*Ράλι 45% έχει πραγματοποιήσει φέτος το αργό πετρέλαιο, λαμβάνοντας ώθηση από το συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής.

*Κέρδη πάνω από 9% έχει σημειώσει ο χρυσός το 2016. Το πολύτιμο μέταλλο βρίσκεται την Παρασκευή στα 1,157 δολάρια ανά ουγκιά.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v