Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αβεβαιότητα για Ιταλία ρίχνει την Wall Street

Διευρύνουν τις απώλειες οι αμερικάνικες μετοχές, εν μέσω ανησυχιών για τις εξελίξεις στην Ιταλία. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Κέρδη για το γεν. Στο 2,86% η απόδοση του αμερικάνικου 10ετούς. Υποχωρούν πάνω από 4% GS και JP Morgan.

Η αβεβαιότητα για Ιταλία ρίχνει την Wall Street

Υποχωρούν οι αμερικανικές μετοχές μαζί με τις ευρωπαϊκές, καθώς η κλιμάκωση του ιταλικού πολιτικού δράματος το Σαββατοκύριακο προκαλεί αναταράξεις στα ιταλικά στοιχεία ενεργητικού και επαναφέρει μνήμες από την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 2% ή 490 μονάδες στις 24.258 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,88% χαμηλότερα στις 7.367 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 1,59% στις 2.678 μονάδες. 

Το ενδεχόμενο νέων εκλογών στην Ιταλία φαίνεται πλέον το πιθανότερο σενάριο, μετά την άρνηση του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα να εγκρίνει μια κυβέρνηση Πέντε Αστέρων και Λέγκας του Βορρά, με υπουργό Οικονομικών των ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα.

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, Κάρλο Κοταρέλι, ο οποίος έχει κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση, δύσκολα θα κερδίσει μια ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο και αναμένεται να οδηγήσει τη χώρα μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ο βιομηχανικός δείκτης διεύρυνε τις απώλειες μετά τα σενάρια για νέες εκλογές στην Ιταλία στις 29 Ιουλίου. Ο κ. Κοταρέλι δεν παρουσίασε κατά την σημερινή του συνάντηση με τον Σέρτζιο Ματαρέλα λίστα με τους υπουργούς που επιθυμεί να συγκροτήσουν την κυβέρνηση του. 

«Η πολιτική κρίση στην Ιταλία επιδεινώθηκε το Σαββατοκύριακο», ανέφερε σε σημείωμα προς τους πελάτες μια ομάδα αναλυτών της RBC. «Η διενέργεια επαναληπτικών εκλογών το φθινόπωρο φαίνεται πιθανή. Η σύστασή μας θα ήταν να αποφεύγεται το ρίσκο για την ώρα», τονίζουν.

«Με τις αγορές να είναι επικεντρωμένες στις εξελίξεις στην Ιταλία και την Ισπανία (όπου αναμένεται ψήφος εμπιστοσύνης για τον Ραχόι), βλέπουμε μια απότομη στροφή προς τα ασφαλή στοιχεία ενεργητικού, η οποία οδηγεί υψηλότερα το γεν» υποστηρίζει σε σημείωμα αναλυτής της IG.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του CBO ενισχύθηκε στις 128 μονάδες από 125,6 μονάδες τον Απρίλιο.Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 128 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης S&P/Case-Shiller που καταγράφει τις τιμές των κατοικιών σε είκοσι πόλεις των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 0,4% τον Μάρτιο.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 1,2% στα 67,09 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,79% χαμηλότερα, στα 1.299 δολάρια ανά ουγγιά. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ υποχωρεί έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1576 δολαρίου/ευρώ. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται τέσσερις μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 2,86%. 

Στο ταμπλό, χαμηλότερα κινούνται οι τραπεζικές μετοχές. Η μετοχή της JP Morgan υποχωρεί 5% στα 105 δολάρια, ενώ της Goldman Sachs καταγράφει απώλειες 4,1% στα 225 δολάρια. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v