Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος στη Wall με το βλέμμα σε Fed και αποτελέσματα

Σε θετικό έδαφος οι δείκτες στη Wall Street, με τον Dow Jones να λαμβάνει ώθηση από την άνοδο των Apple και Boeing. Ενισχύεται το δολάριο. Στο 1,62% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Ανοδος στη Wall με το βλέμμα σε Fed και αποτελέσματα

Υψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη και μετά τη Fed, με τα εταιρικά αποτελέσματα να παραμένουν στο επίκεντρο.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,5% στις 28.861 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει άνοδο 0,46% στις 9.312 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται 0,4% υψηλότερα στις 3.290 μονάδες.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε όπως αναμενόταν σταθερά τα επιτόκια στην πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους, με τους αξιωματούχους να επισημαίνουν την ισχυρή αγορά εργασίας και τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

«Η ενίσχυση της απασχόλησης είναι στέρεη και το ποσοστό της ανεργίας έχει παραμείνει χαμηλό» αναφέρει η επιτροπή της Fed στην ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά την ομόφωνη απόφαση για παραμονή των επιτοκίων στο 1,5% με 1,75%.

Η ανακοίνωση της Fed περιλαμβάνει λίγες αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση, ενώ δεν περιέχει ειδική αναφορά σε πιθανά ρίσκα από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Apple εμφάνισε νέα κέρδη-ρεκόρ στο τελευταίο τρίμηνο του 2019. Τα βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα οφείλονται κυρίως στις ισχυρές πωλήσεις των τηλεφώνων iPhone για πρώτη φορά εδώ κι ένα χρόνο, αλλά και στις απρόσμενα καλές πωλήσεις των «έξυπνων» ρολογιών (Apple Watch) και των ασύρματων ακουστικών της (AirPods), που αυξήθηκαν κατά 44%.

Η μετοχή της Apple καταγράφει άνοδο 2,1% στα 325 δολάρια, επίπεδο που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό.

Eν τω μεταξύ η Boeing ανακοίνωσε τις πρώτες ζημιές των τελευταίων δύο δεκαετιών. Συγκεκριμένα, οι απώλειες έφτασαν τα $636 εκατ. το 2019 και ήταν οι πρώτες από το 1997. Το 2018 είχε κέρδη ύψους 10,46 δισ.

Τα έσοδα την περσινή χρονιά υποχώρησαν κατά 24% σε ετήσια βάση, στα 76,6 δισ. δολάρια.

Παρά την εμφάνιση ζημιών, η μετοχή της Boeing ενισχύεται 2% στα 323 δολάρια. 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, το έλλειμμα των ΗΠΑ στο εμπόριο αγαθών αυξήθηκε κατά 8,5% τον Δεκέμβριο, καθώς η υποχώρηση των εντάσεων με την Κίνα έφερε άνοδο των εισαγωγών.

Συγκεκριμένα, το έλλειμμα στα αγαθά σκαρφάλωσε στα $68,3 δισ. τον τελευταίο μήνα του 2019 από $63 δισ. τον Νοέμβριο.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν έλλειμμα $65,6 δισ.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 0,86% στα 53,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει οριακή πτώση 0,01% στα 1.569 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος με το ευρωπαϊκό διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,099 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται τρεις μονάδες χαμηλότερα, στο 1,62%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v