Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος γυρίζουν οι δείκτες εν μέσω ανησυχιών για τον νέο κοροναϊό. Πτώση για το αργό. Άνοδος για τον χρυσό. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Ράλι 8% για την Intel. Άλμα 4,8% για American Express.

Αρνητικό γύρισμα στη Wall Street

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, διαγράφοντας τα αρχικά κέρδη, καθώς οι ανησυχίες για τον νέο κοροναϊό και οι απώλειες των Dow, JP Morgan και Boeing αντισταθμίζουν το εντυπωσιακό ράλι της Intel.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,59% στις 28.993 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,73% χαμηλότερα στις 9.334 μονάδες, ενώ ο S&P 500 βουτάει 0,7% στις 3.302 μονάδες. 

Οι μετοχές διέγραψαν τα κέρδη μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών αρχών ότι εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα του νέο κοροναϊού στις ΗΠΑ, αυξάνοντας τους φόβους ότι η εξάπλωση του ιού θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις μεταφορές και το εμπόριο.

Από τον ιό έχουν χάσει τη ζωή τους 26 άτομα ενώ εκατοντάδες έχουν ασθενήσει -πάνω από 800 είναι τα κρούσματα.

Η έξαρση οδήγησε τον οίκο αξιολόγησης S&P Global Ratings να προειδοποιήσει την Παρασκευή ότι αν η κατάσταση επιδεινωθεί σημαντικά, η ασθένεια θα μπορούσε να αφαιρέσει 1,2 ποσοστιαίες μονάδες από την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας φέτος. Η κινεζική οικονομία επεκτάθηκε κατά 6,1% το 2019, καταγράφοντας τον πιο χαμηλό ρυθμό τα τελευταία 29 χρόνια.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Intel πραγματοποιεί άλμα 8%. Ο αμερικανικός κολοσσός στην αγορά των τσιπ ανακοίνωσε κέρδη τέταρτου τριμήνου τα οποία ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Άνοδο 4,8% σημειώνει η μετοχή της American Express, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου που ήταν καλύτερα των προβλέψεων.

Από τις 74 εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα ως τώρα, το 67,6% έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Την ίδια στιγμή, το 23% των εταιρειών εμφάνισε αποτελέσματα που ήταν κατώτερα των προβλέψεων.

Από το 1994, το 65% των εταιρειών του S&P 500 έχει εμφανίσει κατά μέσο όρο αποτελέσματα υψηλότερα των προβλέψεων και το 20% χαμηλότερα, με βάση στοιχεία της Refinitiv.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο δείκτης μεταποίησης της Markit υποχώρησε στις 51,7 μονάδες τον Ιανουάριο από 52,4 τον περασμένο μήνα.Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων τριών μηνών.

Την ίδια στιγμή ο δείκτης υπηρεσιών ενισχύθηκε στις 53,2 μονάδες από 52,8 τον Δεκέμβριο, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 1% στα 55 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύεται 0,5% στα 1.573 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,103 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται δύο μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 1,72%.

Στο ταμπλό, η Dow καταγράφει πτώση 3,7%, τη μεγαλύτερη από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη. 

Απώλειες 2% σημειώνει η JP Morgan, ενώ η Boeing σημειώνει απώλειες 1%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v