Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεύθερη πτώση στη Wall Street

«Βουτιά» στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να χάνει πάνω από 1.400 μονάδες και να περνά σε «bear market». «Απώλειες» 18% για την Boeing. Νέες πιέσεις στο πετρέλαιο. Στο 0,88% το αμερικανικό 10ετές ομόλογο.

Ελεύθερη πτώση στη Wall Street

Στο κόκκινο κινήθηκε η Wall Street καθώς το φιλόδοξο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης που ετοιμάζει η κυβέρνηση Τραμπ προκειμένου να περιορίσει τον οικονομικό αντίχτυπο από την εξάπλωση του κορωνοϊού, δεν φαίνεται να καθησυχάζει τους επενδυτές.

Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναβάθμισε σε πανδημία τον κορωνοϊό.

«Η ραγδαία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού έχει φτάσει πλέον στο επίπεδο μιας παγκόσμιας πανδημίας», ανέφερε ο επικεφαλής του ΠΟΕ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, σημειώνοντας ωστόσο ότι «όλες οι χώρες μαζί μπορούν να αλλάξουν την πορεία αυτής της πανδημίας».

Στη Wall Street, o Dow Jones «βούλιαξε» 5,86% ή 1.464 μονάδες στις 23.553, ο S&P κατέγραψε απώλειες 4,89% στις 2.741 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 4,7% στις 7.952 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ο Dow Jones πέρασε σε «bear market» καθώς έχει υποχωρήσει πάνω από 20% από τα ιστορικά υψηλά. 

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (-18,2%), Dow Inc. (-10,8%) και United Technologies (-9,9%) ενώ κανένας τίτλος δεν κινήθηκε ανοδικά.

Νωρίτερα, αναλυτές της Goldman Sachs είχαν προβλέψει ότι το τέλος της bull market είναι κοντά.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,1% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του MarketWatch είχαν προβλέψει ότι θα παραμείνει αμετάβλητος.

Σε ετήσια βάση, κατέβασε ταχύτητα στο 2,3% από 2,5% τον Ιανουάριο, όταν είχε φτάσει στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 15 μηνών.

Στο πολιτικό μέτωπο, δεν «άγγιξε» την αγορά η διαφαινόμενη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του υποψηφίου των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι ο αντίπαλος του Μπάιντεν, Μέρνι Σάντερς έχει θεωρηθεί ...αρκετά σοσιαλιστής για τα γούστα των επενδυτών.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά οχτώ μονάδες βάσης στο 0,88%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά υψηλότερα έναντι του ευρώ στο 1,1278 δολ. από 1,1283 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βούλιαξε» 4% στα 32,92 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 1,1% στα 1.642 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v