Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα «βουτιά» στη Wall Street

Στο κόκκινο κινήθηκε η Wall Street με τον βιομηχανικό δείκτη να χάνει πάνω από 970 μονάδες. Η χειρότερη εκκίνηση τριμήνου στην ιστορία των Dow Jones και S&P. Τέταρτη σερί πτώση για τον χρυσό. Στο 0,62% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Νέα «βουτιά» στη Wall Street

Απώλειες στη Wall Street μετά την προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ για τις δύσκολες εβδομάδες που έρχονται.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξουν από 100.000 έως 240.000 θάνατοι από την πανδημία ακόμα και αν τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα κοινωνικής απόστασης που, αν και προαιρετικά, θα παραμείνουν σε ισχύ ως τα τέλη Απριλίου. «Θέλω κάθε Αμερικανός να προετοιμαστεί για τις δύσκολες ημέρες που έρχονται. Θα περάσουμε δυο πολύ δύσκολες εβδομάδες», τόνισε συμπληρώνοντας ότι έχει μετατραπεί η υπόθεση σε «ζωής και θανάτου».

Στη Wall Street, o Dow Jones «βούλιαξε» 4,44% ή 973 μονάδες στις 20.943, ο S&P κατέγραψε απώλειες 4,41% στις 2.470 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 4,41% στις 7.360 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων- στον βιομηχανικό δείκτη- τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Boeing (-11,7%) και American Express (-9,8%) ενώ άνοδο σημείωσε μόνο η Walmart (+0,5%).

Στο μεταξύ, ο αντίκτυπος του κορωνοϊού άρχισε να γίνεται αισθητός και στον τομέα της μεταποίησης στις ΗΠΑ στα τέλη Μαρτίου καθώς οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου ISM.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM διολίσθησε στις 49,1 μονάδες τον περασμένο μήνα από 50,1 τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα, κατά 27.000 μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας στις αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες στις αρχές Μαρτίου, ακόμη και πριν το χτύπημα από την πανδημία του κορωνοϊού. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν ότι θα υποχωρήσουν κατά 125.000.

Οπως μεταδίδει το CNBC, οι πραγματικές απώλειες για τον περασμένο μήνα θα είναι αρκετά μεγαλύτερες όπως έδειξαν και τα εκατομμύρια ανθρώπων που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας αυτή την εβδομάδα. Η σημερινή έκθεση του ινστιτούτου ερευνών ADP καλύπτει την περίοδο μέχρι τις 12 Μαρτίου.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 0,61%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε χαμηλότερα 0,8% στα 20,31 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση για τέταρτη μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,3% στα 1.591 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 1% έναντι του ευρώ στο 1,0926 δολ. από 1,1033 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v