Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στη Wall Street

Στο «κόκκινο» συνεχίζουν οι δείκτες στην πρώτη συνεδρίαση του Απριλίου, εν μέσω ανησυχιών για τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Ανακάμπτει το δολάριο έναντι του ευρώ. Υποχωρεί ο χρυσός. Στο 0,6% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Βαριές απώλειες στη Wall Street

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη, μετά την προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ πρέπει να είναι έτοιμες για δύο πολύ επώδυνες εβδομάδες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξουν μεταξύ 100.000 έως 240.000 θάνατοι από την πανδημία, ακόμα και αν τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα κοινωνικής απόστασης που, αν και προαιρετικά, θα παραμείνουν σε ισχύ ως τα τέλη Απριλίου. «Θέλω κάθε Αμερικανός να προετοιμαστεί για τις δύσκολες ημέρες που έρχονται. Θα περάσουμε δύο πολύ δύσκολες εβδομάδες», τόνισε συμπληρώνοντας ότι έχει μετατραπεί η υπόθεση σε «ζωής και θανάτου».

Ο Dow Jones κινείται 3,2% χαμηλότερα στις 21.247 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 2,52% στις 7.506 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 3% στις 2.505 μονάδες. 

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι δείκτες την Τρίτη, ολοκληρώνοντας ένα τρίμηνο κατά το οποίο οι μετοχές διολίσθησαν από τα επίπεδα-ρεκόρ του Φεβρουαρίου σε bear market μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Ο Dow Jones κατέγραψε τριμηνιαία πτώση 23,2%. Πρόκειται για πτώση-ρεκόρ όσον αφορά το πρώτο τρίμηνο και τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από το 1987. Ο S&P 500 έκλεισε το τρίμηνο 20% χαμηλότερα και o Nasdaq κατά 14%.

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως ανήλθε στις 862.234 την Τετάρτη, ενώ ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε στις 42.404, σύμφωνα με στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

«H θλιβερή κατάσταση που επικρατεί σε όλο τον κόσμο καθιστά αναπόφευκτη μια σημαντική οικονομική κάμψη στις μεγάλες οικονομίες και η προοπτική μιας παρατεταμένης περιόδου με χρεοκοπίες επιχειρήσεων αναμένεται να επιβαρύνει τις αγορές μετοχών τουλάχιστον για τις επόμενες εβδομάδες, αν όχι μήνες» ανέφερε σε σημείωμα αναλυτής της XM.

Τα στοιχεία για τη μεταποίηση στην ευρωζώνη τον Μάρτιο αποκαλύπτουν το μέγεθος του οικονομικού πλήγματος που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Ο δείκτης PMI της IHS Markit για τον κλάδο της μεταποίησης βυθίστηκε στις 44,5 μονάδες. Ήταν χαμηλότερα από την πρώτη εκτίμηση για 44,8 μονάδες καθώς και πολύ πιο κάτω από το 49,2 του Φεβρουαρίου.

Το αποτέλεσμα ήταν το πιο χαμηλό από τα μέσα του 2012 και αρκετά χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων, που ξεχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο δείκτης που μετράει την παραγωγή βυθίστηκε στις 38,5 μονάδες από 48,7, αρκετά χαμηλότερα από την πρώτη εκτίμηση για 39,5. Ήταν το πιο χαμηλό από τον Απρίλιο του 2009.

Στις ΗΠΑ οι θέσεις εργασίας στις αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες στις αρχές Μαρτίου μειώθηκαν κατά 27.000, ακόμα και πριν γίνει εμφανές το χτύπημα του κορωνοϊού, σύμφωνα με στοιχεία του ADP. Oι πραγματικές απώλειες για τον περασμένο μήνα θα είναι αρκετά μεγαλύτερες όπως έδειξαν και τα εκατομμύρια ανθρώπων που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας αυτή την εβδομάδα.

Η σημερινή έκθεση του ινστιτούτου ερευνών ADP καλύπτει την περίοδο μέχρι τις 12 Μαρτίου.

Όσον αφορά το μεταποιητικό τομέα στις ΗΠΑ, τα στοιχεία Μαρτίου έδειξαν συρρίκνωση του κλάδου, αλλά όχι στον βαθμό που ανέμεναν οι αναλυτές. Οι νέες παραγγελίες, ωστόσο, βούτηξαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 0,1% στα 20,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,56% στα 1.587 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ κινείται χαμηλότερα έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,093 δολ./ευρώ. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου βουτάει επτά μονάδες βάσης, στο 0,6%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v