Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στη Wall Street μετά την απασχόληση

Νέο ιστορικό υψηλό έπιασε ο Nasdaq ενώ υποχώρησαν οι Dow Jones και S&P. Στο 1,32% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Σε υψηλό 11 εβδομάδων ο χρυσός. Εβδομαδιαία άνοδος για το πετρέλαιο.

Μικτά πρόσημα στη Wall Street μετά την απασχόληση

Μικτά πρόσημα στη Wall Street μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ.

Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε τον Αύγουστο πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας από αυτές που ανέμεναν οι αναλυτές, με την απασχόληση να σημειώνει μεγάλη επιβράδυνση σε σχέση με τον Ιούλιο.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού δημιουργήθηκαν 235.000 θέσεις εργασίας έναντι 1,053 εκατ. τον Ιούλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 720.000 νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, το ποσοστό της ανεργίας διολίσθησε στο 5,2% από 5,4%.

Η μέτρηση του Αυγούστου όσον αφορά τις νέες θέσεις εργασίας ήταν η χειρότερη από τον Ιανουάριο και καταγράφεται σε μια στιγμή που εντείνονται οι φόβοι για τον αντίκτυπο της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα στην αγορά εργασίας.

«Ο ιδιαίτερα μικρός αριθμός νέων θέσεων εργασίας σκιάζει τις προοπτικές σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και ενδεχομένως να καθυστερήσει την ανακοίνωση της Fed για μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Οι επενδυτές πίστευαν ότι η Fed θα ανακοινώσει τα σχέδιά της για tapering αυτόν τον μήνα, όμως πλέον αυτό δεν δείχνει πιθανό», σχολίασε ο επικεφαλής επενδύσεων της Advisor Alliance, Chris Zaccarelli.

Στη Wall Street, ο Nasdaq για άλλη μια συνεδρίαση έπιασε νέο ιστορικό υψηλό. Ειδικότερα, o Dow Jones υποχώρησε 0,21% ή 74 μονάδες στις 35.369, ο S&P 500 σημείωσε πτώση μόλις 0,03% στις 4.535 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,21% στις 15.363 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Salesforce.com (+1,2%) και Home Depot (+0,9%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των American Express (-1,7%) και Honeywell Internationa (-1,1%).

Στο μεταξύ, ο τομέας των υπηρεσιών στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε με μέτριο ρυθμό τον Αύγουστο, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα αρχίζουν να περιορίζονται και ότι η άνοδος των τιμών έχει μετριαστεί.

Ειδικότερα, ο δείκτης υπηρεσιών του ινστιτούτου ISM διολίσθησε στις 61,7 μονάδες τον περασμένο μήνα από 64,1 τον Ιούλιο, επίπεδο που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του δείκτη.

Οποιαδήποτε μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει επέκταση της δραστηριότητας του κλάδου.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση του δείκτη στις 61,5 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI κινήθηκε πτωτικά 1% στα 69,29 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό 11 εβδομάδων σημειώνοντας άνοδο 1,2% στα 1.833 δολ./oz.

Στην εβδομάδα, πετρέλαιο και χρυσός κέρδισαν 0,8%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,32% και στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1887 δολ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v