Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ρεκόρ υποδέχθηκε τον Σεπτέμβριο η Wall Street

Νέο ιστορικό υψηλό έπιασε ο Nasdaq ενώ υποχώρησε ο Dow Jones. Άνοδος στο… νήμα για τον S&P. Στο 1,30% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Οριακές διακυμάνσεις για πετρέλαιο και χρυσό. Πιέσεις στο δολάριο.

Με ρεκόρ υποδέχθηκε τον Σεπτέμβριο η Wall Street

Μικτά πρόσημα στη Wall Street μετά τα macro στις ΗΠΑ καθώς μπορεί η μεταποίηση να διαμορφώθηκε πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών, ωστόσο απογοήτευσαν τα στοιχεία απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Ειδικότερα, η μεταποιητική δραστηριότητα σημείωσε αναπάντεχη άνοδο τον Αύγουστο. Ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM ενισχύθηκε στις 59,9 μονάδες τον περασμένο μήνα από τις 59,5 μονάδες τον Ιούλιο.

Οποιαδήποτε μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει επέκταση του κλάδου της μεταποίησης που αντιστοιχεί στο 11,9% της αμερικανικής οικονομίας. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση του δείκτη στις 58,6 μονάδες

Παράλληλα, οι αμερικανικές εταιρείες δημιούργησαν πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν τον Αύγουστο, ενώ η αναζωπύρωση της πανδημίας συνέπεσε με τις περικοπές στις προσλήψεις, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας υπηρεσιών μισθοδοσίας ADP την Τετάρτη.

Ειδικότερα, οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά μόλις 374.000 -ήταν πολύ λιγότερες από την εκτίμηση του Dow Jones για 600.000 νέες θέσεις. Ωστόσο ήταν περισσότερες από τις 326.000 του Ιουλίου.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,14% ή 48 μονάδες στις 35.312, ο S&P 500 ενισχύθηκε μόλις 0,03% στις 4.524 μονάδες και ο Nasdaq έπιασε νέο ιστορικό υψηλό με άνοδο 0,33% στις 15.309 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Salesforce.com (+1,6%) και Walt Disney (+1,3%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Caterpillar (-1,5%) και Amgen (-1,2%).

Σημειώνεται ότι ορισμένοι αναλυτές αναμένουν διόρθωση τον Σεπτέμβριο, καθώς το χρηματιστήριο παραμένει σε ανοδική τροχιά από τον Οκτώβριο, παρά τις αποφάσεις για tapering από τη Fed και της ανησυχίες για την μετάλλαξη Δέλτα.

«Μπορεί η αγορά των Ταύρων να έχει «αγνοήσει» σχεδόν όλα τα ανησυχητικά σημάδια του 2021, ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Σεπτέμβριος είναι ιστορικά ο χειρότερος μήνας του έτους για τις μετοχές», σχολίασε ο Ryan Detrick, της LPL Financial. «Ακόμα και πέρυσι, παρά το ισχυρό ράλι από τα χαμηλά του Μαρτίου 2020… είδαμε διόρθωση σχεδόν 10% στα μέσα Σεπτεμβρίου», πρόσθεσε.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI κινήθηκε ανοδικά μόλις 0,1% στα 68,59 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,1% στα 1.816 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε μία μονάδα βάσης στο 1,30% και στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1847 δολ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v