Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στη Wall Street με ώθηση από τις λιανικές πωλήσεις

Τρίτη σερί άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να κερδίζει πάνω από 380 μονάδες. Στο επίκεντρο macro και τραπεζικά αποτελέσματα. Στο 1,57% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Κέρδη στη Wall Street με ώθηση από τις λιανικές πωλήσεις

Κέρδη στη Wall Street με ώθηση από τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ και τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου της Goldman Sachs.

Ειδικότερα, υψηλότερα κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις καθώς ενισχύθηκαν 0,7% έναντι πρόβλεψης για πτώση 0,2%. Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο είχαν καταγράψει άνοδο 0,8%.

Συνολικά, οι έντεκα από τις δεκατρείς κατηγορίες του τομέα της λιανικής σημείωσαν αυξημένες πωλήσεις τον περασμένο μήνα στις ΗΠΑ.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Goldman Sachs ανακοίνωσε «άλμα» 66% στα καθαρά κέρδη τριμήνου στα 5,28 δισ. δολάρια, πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή ενισχύθηκαν στα 14,93 δολάρια από 8,98 πριν από ένα χρόνο. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 10,11 δολάρια ανά μετοχή, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Refinitiv. Αντίστοιχα, τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 26% στα 13,61 δισ. δολάρια.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,10% ή 382 μονάδες στις 35.295, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,75% στις 4.471 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,5% στις 14.897 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Goldman Sachs (+3,9%) και American Express (+2,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (-3,6%) και McDonalds (-0,9%).

Στο μεταξύ, προβληματίζουν τους επενδυτές οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία.

«Ένα ζήτημα, πλέον ξεκάθαρο είναι ότι ο πληθωρισμός παραμένει σταθερά υψηλότερα από τις προβλέψεις του καλοκαιριού και η Fed αρχίζει να το παρατηρεί», σχολίασε ο Charlie Ripley της Allianz Investment Management. «Είναι δύσκολο η Fed να αγνοήσει τον υψηλότερο πληθωρισμό και πολλοί επενδυτές αμφισβητούν την προσωρινότητα του. Πιστεύουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός υποχρεώνει την Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής».

Παράλληλα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το βράδυ της Πέμπτης τον νόμο ο οποίος αυξάνει προσωρινά το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους στα 28,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, αποτρέποντας έτσι, μέχρι τον Δεκέμβριο τουλάχιστον, τον κίνδυνο οι ΗΠΑ να κηρύξουν στάση πληρωμών για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 1,2% στα 82,28 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 1,7% στα 1.768 δολ./oz.

Στην εβδομάδα, πετρέλαιο και χρυσός κέρδισαν 3,7% και 0,6% αντίστοιχα.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο κινήθηκε οριακά χαμηλότερα έναντι του ευρώ στο 1,1605 δολ. ενώ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 1,57%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v