Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένες απώλειες στη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο για τρίτη σερί συνεδρίαση. Στο 1,58% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Κρατιέται πάνω από τα 80 δολ. το πετρέλαιο. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Συγκρατημένες απώλειες στη Wall Street

Μικρή πτώση στη Wall Street με το βλέμμα των επενδυτών να βρίσκεται στραμμένο στα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου.

«Οι προσδοκίες για τα κέρδη γ’ τριμήνου μειώνονται συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες και αυτό δημιουργεί χώρο για κάποιες θετικές εκπλήξεις που θα έχουν αντίχτυπο στην αγορά», σχολίασε ο Rod von Lipsey, της UBS Private Wealth Management.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,34% ή 117 μονάδες στις 34.378, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,24% στις 4.350 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,14% στις 14.465 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Salesforce.com (+2,4%) και Nike Inc. (+2,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Intel (-2,3%) και Amgen (-2,1%).

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο ασκήθηκαν έντονες πιέσεις στη Wall Street με τον δείκτη S&P 500 να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Μάρτιο του 2020 και συγκεκριμένα κατά 4,8%, τερματίζοντας ανοδικό σερί επτά μηνών. Ωστόσο τον Οκτώβριο ο δείκτης S&P κερδίζει σχεδόν 1,3%.

Στο μεταξύ, οι ανοιχτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν τον Αύγουστο για πρώτη φορά φέτος, καθώς η ζήτηση για εργατικό δυναμικό υποχώρησε ελαφρώς λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων μειώθηκε στα 10,4 εκατομμύρια από τα 11,1 εκατομμύρια τον Ιούλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή πτώση στα 11 εκατομμύρια.

Επιπλέον, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι οι παρατεταμένες διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και οι πιέσεις στις τιμές περιορίζουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, προχωρώντας σε οριακή μείωση της πρόβλεψης για την παγκόσμια ανάπτυξη τη φετινή χρονιά.

Στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, το ΔΝΤ υποβάθμισε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2021 στο 5,9% από 6% που ανέμενε τον Ιούλιο.

Άφησε την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2022 αμετάβλητη στο 4,9%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 0,2% στα 80,64 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1.7559 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1533 δολ. ενώ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,58%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v