Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή πτώση στη Wall Street κοντά σε ρεκόρ

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι δείκτες στην τελευταία συνεδρίαση του 2021 αλλά οδεύουν σε διψήφια ετήσια κέρδη. Άνοδος για τον χρυσό. Απώλειες για το αργό. Πάνω από τα $1.820 ο χρυσός. Στο 1,54% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Μικρή πτώση στη Wall Street κοντά σε ρεκόρ

Oι τρεις δείκτες οδεύουν σε διψήφια κέρδη τη φετινή χρονιά, καθώς η παγκόσμια οικονομία άρχισε να ανακάμπτει από τα lockdown του 2020. 

Ο Dow Jones σημειώνει πτώση 0,19% στις 36.329 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει πτώση 0,26% στις 15.706 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διολισθαίνει 0,12% στις 4.772 μονάδες.

«Το 2021 ήταν μια ακόμα εξαιρετική χρονιά για τις αμερικανικές αγορές» τόνισε σε σημείωμα προς τους επενδυτές O αναλυτής της Wells Fargo, Κρις Χάβερλαντ. «Οι αγορές έχουν στηριχτεί από τα ενθαρρυντικά νέα για την πανδημία και τις εξαιρετικά διευκολυντικές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές» πρόσθεσε. 

«Η ανάκαμψη της οικονομίας και των κερδών που ξεκίνησε το 2022 συνεχίστηκε και το 2021, οδηγώντας τις αγορές μετοχών σε επίπεδα ρεκόρ» σημείωσε.

Ο S&P 500 έχει ενισχυθεί 27,2% από την αρχή της χρονιάς και ετοιμάζεται να καταγράψει την τρίτη διαδοχική ανοδική χρονιά. Η άνοδος αυτή είναι η μεγαλύτερη από το 2019, όταν ο δείκτης είχε πραγματοποιήσει ράλι 27,2%. Το real estate και η ενέργεια ήταν οι τομείς με την υψηλότερη απόδοση, σημειώνοντας άλμα πάνω από 40%. Η τεχνολογία και ο χρηματοοικονομικός τομέας έχουν καταγράψει άνοδο πάνω από 30%. 

O βιομηχανικός δείκτης έχει καταγράψει κέρδη 18,9, ενώ ο Nasdaq έχει πραγματοποιήσει άλμα 22,1%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 0,9% στα 76,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύεται 0,7% στα 1.826 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,134 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται 1 μονάδα βάσης υψηλότερα στο 1,54%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Pfizer καταγράφει άνοδο 1,9%. Οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν τη χρήση του Paxlovid, του αντιικού χαπιού Covid-19 της φαρμακευτικής εταιρείας, για άτομα άνω των 18 ετών με ήπια έως μέτρια ασθένεια. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε τη χρήση του Paxlovid για ασθενείς 12 ετών και άνω με ήπια ή μέτρια συμπτώματα που είναι πιο πιθανό να καταλήξουν να νοσηλευτούν ή να μην επιβιώσουν.

Οι μετοχές των Carnival, Norwegian Cruise Line και Royal Carribean υποχωρούν πάνω από 2%, μετά τη σύσταση των CDC στους Αμερικανούς να αποφεύγουν τις κρουαζιέρες ακόμα και αν είναι εμβολιασμένοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v