Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά Nasdaq, βαριά χτυπήματα στον τίτλο της Facebook

Υποχωρούν οι μετοχές στις ΗΠΑ, μία ημέρα μετά τη βουτιά κατά $195 δισ. στην κεφαλαιοποίηση της Meta Platforms (μητρικής του Facebook), τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Μεγάλες απώλειες σε τεχνολογικούς τίτλους. Τι λένε οι αναλυτές.

Βουτιά Nasdaq, βαριά χτυπήματα στον τίτλο της Facebook

Χαμηλώνουν οι μετοχές στα αμερικανικά χρηματιστήρια, στη σκιά των εξελίξεων στο μέτωπο των εταιρικών κερδών, τα οποία περιελάμβαναν απογοητευτικά νούμερα από τον τεχνολογικό κολοσσό Meta Platforms, μητρικής του Facebook, συμπαρασύροντας τον κλάδο υψηλής τεχνολογίας.

Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχωρεί πάνω από 2,5%, ο S&P 500 χάνει 1,7% και ο Dow Jones Industrial Average διολισθαίνει 0,9%.

Οι μετοχές της Meta Platforms γκρεμίζονται 25%, αφού βούτηξαν κοντά 23% στις προσυνεδριακές συναλλαγές, καθώς τα τριμηνιαία κέρδη της εταιρείας ήταν πολύ κατώτερα των προσδοκιών.

Άλλα ονόματα στον χώρο των social media, συμπεριλαμβανομένων των Snap και Twitter, παρασύρθηκαν από το κύμα πωλήσεων στις μετοχές της Facebook. Οι τίτλοι της Snap βουτάνε 18% και του Twitter χάνουν περίπου 6%.

Τα ισχυρά κέρδη από τη Microsoft, την Apple και την Alphabet οδήγησαν τους επενδυτές πίσω στην τεχνολογία την Τετάρτη, υπενθυμίζοντάς τους ότι τα θεμελιώδη μεγέθη εξακολουθούν να είναι ισχυρά, αλλά η αδύναμη πορεία της Meta Platforms έχει αναγκάσει ορισμένους να αντιστρέψουν την πορεία τους.

Η μετοχή της Spotify Spotify πέφτει 12% αφού τα τελευταία τριμηνιαία στοιχεία της εταιρείας έδειξαν επιβράδυνση στην αύξηση των συνδρομητών premium. Η Amazon, η οποία δημοσιοποιεί αποτελέσματα μετά το κουδούνι λήξης της συνεδρίασης, χάνει 4%.

Οι επενδυτές την Τετάρτη ψαλίδισαν σχεδόν 195 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της ιδιοκτήτριας του Facebook, καθώς η τελευταία προειδοποίησε ότι οι χρήστες του διαδικτύου ξοδεύουν περισσότερο χρόνο σε ανταγωνιστές όπως το TikTok της ΒyteDance.

Top-βουτιά

Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν περισσότερο από 20% στη Wall Street την Τετάρτη, μετά το πέρας των συναλλαγών (after-hours trading), καθώς η Meta δήλωσε ότι αναμένει τα έσοδά της για το πρώτο τρίμηνο να είναι χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών, λόγω «αυξανόμενου ανταγωνισμού».

Πρόκειται για τη χειρότερη μέρα για τη μετοχή από τότε που εισήχθη ο όμιλος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το 2012, και η μεγαλύτερη ημερήσια βουτιά σε όρους κεφαλαιοποίησης εισηγμένης που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Οι άνθρωποι έχουν πολλές επιλογές για το πώς θέλουν να περνούν τον χρόνο τους και εφαρμογές όπως το TikTok αναπτύσσονται πολύ γρήγορα», προειδοποίησε ο Mark Zuckerberg, διευθύνων σύμβουλος, σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές. Ο ανταγωνισμός θα ασκήσει βραχυπρόθεσμη πίεση στα διαφημιστικά έσοδα της Meta, πρόσθεσε.

Τα τελευταία στοιχεία ότι η Meta χάνει στη «μάχη της προσοχής» από εφαρμογές όπως το TikTok ήρθαν μια μέρα αφότου η αντίπαλός της, η μητρική Alphabet της Google, δημοσίευσε μια απροσδόκητη αύξηση στα διαφημιστικά έσοδα.

Η εταιρεία εξέδωσε επίσης ασθενέστερη από την αναμενόμενη καθοδήγηση για τα έσοδα που αφορούν το τρέχον τρίμηνο.

«Υπάρχουν πολλά που δεν αρέσουν στην αγορά» από την έκθεση του Meta, είπε η CEO της Metropolitan Capital Advisors Κάρεν Φάινερμαν μιλώντας στο CNBC. Σημείωσε ότι οι προσδοκίες για την αύξηση των εσόδων της εταιρείας ήταν το «πιο τρομακτικό» κομμάτι στην ανακοίνωση. Ωστόσο, η ίδια πρόσθεσε ότι η κίνηση προς τα κάτω φαίνεται «κάπως υπερβολική».

Στο επίκεντρο κινήσεων γύρω από τα εταιρικά αποτελέσματα βρίσκονται επίσης οι εισηγμένες Eli Lilly, Honeywell, Biogen, Merck, Cardinal Health, T-Mobile US, Spotify, Align Technology, McKesson.

Οι κινήσεις αυτές την Πέμπτη γίνονται όταν μια ημέρα πριν είχε κέρδη η Wall Street, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα δ’ τριμήνου της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet (+7,5%).

Ειδικότερα, τα κέρδη ανά μετοχή του Ομίλου αυξήθηκαν στα 30,69 δολ. και τα έσοδα ανήλθαν στα 75,33 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη στα 27,34 δολ. και έσοδα στα 72,17 δισ. δολάρια. Επιπλέον, τα έσοδα από διαφημίσεις αυξήθηκαν 33% σε σχέση με πέρυσι, στα 61,24 δισ. δολάρια.

«Αν και η περίοδος των εταιρικών αποτελεσμάτων ξεκίνησε με κάποιες απογοητεύσεις την προηγούμενη εβδομάδα… ωστόσο ανακοινώνονται καλύτερα αποτελέσματα τις τελευταίες μέρες», σχολίασε ο Jim Paulsen της Leuthold Group.

Την Τετάρτη o Dow Jones ενισχύθηκε 0,63% ή 223 μονάδες στις 35.629, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,94% στις 4,589 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,50% στις 14.417 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v