Επιφυλακτικότητα στη Wall Street με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Οριακές κινήσεις σημειώνουν οι μετοχές στην αμερικανική αγορά, εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό. Στο 4,02% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Ενισχύεται το δολάριο.

Επιφυλακτικότητα στη Wall Street με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Ήπιες μεταβολές καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί ενόψει της μέτρησης για την πορεία του πληθωρισμού τον Ιούνιο, ενώ τα αδύναμα στοιχεία από την Κίνα ενίσχυσαν τις ανησυχίες για πιθανή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,18% στις 33.793 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,06% υψηλότερα στις 13.665 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,13% στις 4.004 μονάδες. 

Οι τιμές παραγωγού της Κίνας για τον Ιούνιο μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων επτά ετών, ενώ οι τιμές καταναλωτή έπεσαν στα όρια του αποπληθωρισμού, εντείνοντας τις ανησυχίες για την υγεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Ωστόσο, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, που θα επηρεάσουν την απόφαση της Fed για τα επιτόκια αργότερα μέσα στον μήνα. Δημοσκόπηση του Reuters σε οικονομολόγους έδειξε ότι αναμένουν ότι η άνοδος των τιμών επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο.

«Οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων έχουν πέσει. Άρα ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να είναι επίμονος σε ορισμένα σημεία, αλλά κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε ο Ρόμπερτ Πάβλικ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Dakota Wealth. «Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις εκθέσεις κερδών και στις οικονομικές εκθέσεις που αναμένεται να δημοσιευτούν μέσα στην εβδομάδα».

Η περίοδος ανακοίνωσης κερδών δεύτερου τριμήνου ξεκινά αυτή την εβδομάδα και οι επενδυτές θα αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των σφιχτών νομισματικών συνθηκών και των φόβων για επικείμενη οικονομική επιβράδυνση στις επιχειρήσεις.

Αναλυτές της Citigroup υποβάθμισαν τις αμερικανικές μετοχές σε «ουδέτερες», προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη των κερδών των τεχνολογικών κολοσσών αναμένεται να υποχωρήσει.

Συνολικά, τα κέρδη για τα στοιχεία του S&P 500 αναμένεται να μειωθούν κατά 5,7% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Refintiv.

Την Παρασκευή, οι δείκτες της Wall Street έκλεισαν χαμηλότερα για την εβδομάδα, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η εγχώρια οικονομία δημιούργησε τις λιγότερες θέσεις εργασίας τα τελευταία δυόμισι χρόνια τον Ιούνιο, αν και η μείωση της ανεργίας και η αύξηση των μισθών ήταν υψηλότερη από την αναμενόμενη.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης αργότερα αυτόν τον μήνα, αλλά δεν συμφωνούν ως προς την τροχιά αύξησης των επιτοκίων για το υπόλοιπο του έτους.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Meta σημειώνει άνοδο 1,1%. Η Brokerage Evercore ISI έγραψε ότι τα προβλήματα του Twitter άνοιξαν μια ευκαιρία για μια ανταγωνιστική εφαρμογή και η Meta το εκμεταλλεύτηκε έξυπνα.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 0,79% στα 73,2 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει πτώση 0,42% στα 1.924 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,096 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου υποχωρεί 2 μονάδες βάσης στο 4,02%. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v