Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόβoι για τον κινεζικό δράκο έριξαν τη Wall Street

Με φόντο την υποτονική πορεία της κινεζικής οικονομίας δέχθηκαν πλήγμα οι μετοχές στις ΗΠΑ, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για κλιμάκωση της αστάθειας διεθνώς. Πίεση στις τράπεζες από Fitch.

Φόβoι για τον κινεζικό δράκο έριξαν τη Wall Street

Στο κόκκινο έκλεισαν οι μετοχές στις ΗΠΑ την Τρίτη λόγω ανησυχίας για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας —ιδιαίτερα της Κίνας— και σεσυνδυασμό με την πτώση των τραπεζών οδήγησαν σε πτώση τη Wall Street.

Ο Dow Jones υποχώρησε 1,02% στις 34.946 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 1,16% στις 4.438 μονάδες και o Nasdaq έπεσε 1,14% στις 13.631 μονάδες. Στο 4,2% κινείται η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου, με μικρή άνοδ1ο.

Οι τίτλοι των χρηματοοικονομικών εταιρειών δέχθηκαν ρευτοποιήσεις. Οι μετοχές των JPMorgan Chase, Wells Fargo και Bank of America υποχώρησαν πάνω από 2% μετά την προειδοποίηση της Fitch ότι ίσως χρειαστεί να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα δεκάδων τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan Chase.

Την περασμένη εβδομάδα, η Moody's μείωσε την αξιολόγησή της για 10 τράπεζες των ΗΠΑ, ενώ έθεσε άλλα μεγάλα ιδρύματα σε λίστα παρακολούθησης για πιθανές υποβαθμίσεις.

Οι περιφερειακές τράπεζες βρέθηκαν επίσης χαμηλότερα την Τρίτη, με το SPDR S&P Regional Banking ETF να πέφτει 3%. Οι μετοχές υποχώρησαν αφού ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης Neel Kashkari τάχθηκε υπέρ μιας «σημαντικής περαιτέρω» κεφαλαιακής ρύθμισης.

«Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι τα πράγματα είναι αρκετά σταθερά», είπε ο Kashkari σε συνεδρίαση του δημαρχείου την Τρίτη. «Ο κίνδυνος είναι εάν ο πληθωρισμός δεν είναι πλήρως υπό έλεγχο και θα πρέπει να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια για να τον περιορίσουμε, τότε οι τράπεζες μπορεί να αντιμετωπίσουν περισσότερες απώλειες από ό,τι αντιμετωπίζουν σήμερα. Και αυτές οι πιέσεις θα μπορούσαν να φουντώσουν ξανά στο μέλλον».

Αδυναμία στην παγκόσμια οικονομία

Η αδυναμία στην παγκόσμια οικονομία ανησυχεί τους επενδυτές. Νέες δυσάρεστες εκπλήξεις εμφανίζονται στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, με αποτέλεσμα το Πεκίνο να σπεύσει να ρίξει  τα επιτόκια σήμερα, καθώς σειρά απογοητευτικών στοιχείων και γεγονότων δείχνουν ότι η ανάπτυξη παραμένει υποτονική, χωρίς οι κινήσεις στήριξης να εντυπωσιάσουν τις αγορές σε Ανατολή και Δύση.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,7% τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, μια επίδοση καλύτερη από 0,4% που ήταν η συγκλίνουσα εκτίμηση των αναλυτών. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1%, επίσης έναντι πρόβλεψης 0,4%. Και οι δύο μετρήσεις είχαν τα καλύτερα μηνιαία κέρδη από τον Ιανουάριο.

Τα νούμερα του Ιουλίου ενισχύθηκαν από μια άνοδο 1,9% στις δαπάνες στα διαδικτυακά καταστήματα λιανικής, ενώ τα αθλητικά είδη και τα συναφή καταστήματα αυξήθηκαν 1,5% και οι υπηρεσίες φαγητού και ποτών αυξήθηκαν κατά 1,4%.

Ωστόσο, μια ξεχωριστή έκθεση έδειξε ότι οι τιμές εισαγωγών κινήθηκαν 0,4% υψηλότερα τον Ιούλιο, περισσότερο από την εκτίμηση 0,2%. Ωστόσο, σχεδόν ολόκληρη η αύξηση οφείλεται στις τιμές των καυσίμων.

Η έρευνα Empire State Manufacturing Survey υποχώρησε 20 μονάδες τον Αύγουστο σε τιμή -19, αν και ο δείκτης για τις μελλοντικές συνθήκες σημείωσε απότομη άνοδο.

Επίσης, τα αυξανόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων πλήττουν σκληρά τους πιθανούς αγοραστές κατοικιών και αυτό προκλαέι τριγμούς στην αγορά κατασκευής ακινήτων.

Οι προσδοκιές οικοδομικής δραστηριότητας στην αγορά νεόδμητων κατοικιών μειώθηκε έξι μονάδες στις 50 μονάδες τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον Wells Fargo Housing Market Index.

Αυτή είναι η πρώτη πτώση σε επτά μήνες και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο, όταν το κλίμα για πρώτη φορά ανέβηκε από αρνητικό έδαφος.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων διατηρούνται πλέον σταθερά πάνω από το 7%, φτάνοντας στο 7,24% τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Mortgage News Daily. Το μέσο επιτόκιο του 30ετούς σταθερού δανείου αυξήθηκε πάνω από 7% την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου.

Οι φόβοι made in China...

Το βάρος, ωστόσο, πάνω στη Wall Street, έχει διαστάσεις πέρα από τα σύνορα. Το κλίμα σε όλο τον κόσμο είναι βαρύ μετά τα απογοητευτικά στοιχεία από την Κίνα και την έκπληξη της μείωσης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

H ανησυχία αυξάνεται για την κινεζική οικονομία μετά την αθέτηση πληρωμών σε επενδυτικά προϊόντα από τον κινεζικό χρηματοοικονομικό κολοσσό Zhonazhi Enterprise. Η κινεζική σκιώδης τράπεζα αξίας 138 δισ. δολ. στροβιλίζεται επικινδυνα σε μια τρομερή στιγμή για τον Σι Τζινπίνγκ.

Το πρόβλημα είναι ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν αντιμετωπίζουν πλέον απλώς μια παραπαίουσα ανάκαμψη και την ανεπαρκή κατανάλωση, αλλά ένα σύνολο από προβληματα που λειτουργούν ως βραδυφλεγή βόμβα, τα οποία απαιτούν λύσεις οι οποίες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εφαρμοστούν και να φέρουν αποτέλεσμα.

Θύλακες έντονης οικονομικής πίεσης συσσωρεύονται σε ολόκληρη την Κίνα και απειλούν να διαχυθούν, ενισχύοντας πιθανούς κινδύνους μετάδοσης ακόμη και απειλή για την κοινωνική σταθερότητα, σχολιάζει το Bloomberg. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πριν λίγες ημέρες είχε πει για την κατάσταση στην Κίνα, αναφερόμενος στα προβλήματα της οικονομίας της και στη γήρανση του εργατικού δυναμικού της, ότι «η Κίνα είναι ωρολογιακή βόμβα».

Το παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί στο σύστημα της σκιώδους τραπεζικής είναι ενδεικτικό: Οι εταιρείες που συνδέονται με έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων της Κίνας έχασαν πληρωμές χρηματοοικονομικών προϊόντων προκαλώντας τριγμούς σε έναν τομέα αξίας 3 τρισ. δολ., ο οποίος έχει μεγάλη έκθεση στον κλάδο ακινήτων. Είναι απίθανο να είναι οι μόνοι παίκτες που κλυδωνίζονται από αυτές τις πιέσεις.

Η κινεζική κατασκευαστική εταιρεία Country Garden κινδυνεύει επίσης να χρεοκοπήσει, προκαλώντας ανησυχίες για άλλες εταιρείες που επίσης τους είχε προσφερθεί κρατική υποστήριξη.

Επιπλέον, η δημοσιοποίηση των δεδομένων για την ανεργία των νέων - ένας πολιτικά ευαίσθητος τομέας για το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας μετά από πανεθνικές διαδηλώσεις υπό την ηγεσία των φοιτητών πέρυσι - έχει πλέον ανασταλεί μετά από ένα τρίμηνο με στοιχεία  ρεκόρ.

Αυτά τα προβλήματα εγκυμονούν εμπρηστικούς κινδύνους που θα απαιτήσουν ταχύτερα βήματα για να λυθούν.

Η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ έχει περάσει τα τελευταία χρόνια προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τους λεγόμενους γκρίζους ρινόκερους - αργούς αλλά πολύ πιθανούς κινδύνους, όπως το χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις φούσκες στο real estate, αλλά  και η συνεχιζόμενη αδυναμία επίλυσης των προβλημάτων εντείνει τους φόβους στις αγορές για τον κίνδυνο μετάσταση της κρίσης διεθνώς, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν προκαλώντας φαινόμενο ντόμινο...

Κώστας Σαρρής [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v