Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε πρώτο ρόλο οι πωλητές στη Wall Street

Πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τους Nasdaq (-1,56%) και S&P 500 (-1,22%) να πρωταγωνιστούν στις απώλειες. Στο 4,30% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Επιμένει πάνω από τα 90 δολ. το πετρέλαιο WTI. Υποχώρησε το δολάριο.

Σε πρώτο ρόλο οι πωλητές στη Wall Street

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις μακροοικονομικές ανακοινώσεις, στις εξελίξεις στο μέτωπο της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και στο triple witching, την λήξη παραγώγων αξίας 4 τρισ. δολαρίων.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,83% ή 288 μονάδες στις 34.618, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,22% στις 4.450 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,56% στις 13.708 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των American Express (+1,2%) και Walt Disney (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Home Depot (-2,4%) και Salesforce (-2,3%).

Παράλληλα ανοδικά κινήθηκα οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών αν και το συνδικάτο που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις τρεις μεγαλύτερες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες (General Motors, Stellantis και Ford) ξεκίνησε ταυτόχρονη απεργία σε τρία εργοστάσια στρατηγικής σημασίας από τα μεσάνυχτα.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ανέκαμψε η μεταποίηση στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, η μεταποιητική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη αυξήθηκε 21 μονάδες τον Σεπτέμβριο, στις 1,9 μονάδες.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της WSJ ανέμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις -10 μονάδες. Σημειώνεται ότι μετρήσεις κάτω από το μηδέν δείχνουν ότι ο κλάδος συρρικνώνεται.

Επιπλέον, οι τιμές εισαγωγών ενισχύθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Αύγουστο καθώς το κόστος της ενέργειας κινήθηκε υψηλότερα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι πρόβλεψης για άνοδο 0,3%. Τον Ιούλιο είχαν σημειώσει μηνιαία άνοδο 0,3%.

Στο μεταξύ, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 4,20% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 5,02%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 0,7% στα 90,77 δολ. και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,7% στα 1.946 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ, στο 1,0672 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v