Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά πρόσημα στη Wall Street

Άνοδο 1% καταγράφει ο Nasdaq καθώς ανακάμπτουν οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών. Στο 4,11% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Κέρδη πάνω από 2% για Intel και Apple. Ήπιες μεταβολές για αργό και χρυσό.

Θετικά πρόσημα στη Wall Street

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι αμερικανικές μετοχές, με τις τεχνολογικές εταιρείες να ανακάμπτουν και τους traders να «χωνεύουν» τα τελευταία στοιχεία για την αμερικανική οικονομία και τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed. 

O Dow Jones ενισχύεται 0,31% στις 37.888 μονάδες, διαγράφοντας τις αρχικές απώλειες. Ο Nasdaq κινείται 1,01% υψηλότερα στις 15.006 μονάδες, o S&P 500 σημειώνει κέρδη 0,34% στις 4.755 μονάδες. 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας βούτηξαν κατά 16.000 στις 187.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 13 Ιανουαρίου. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2022. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν άνοδο στις 207.000.

Οι ενάρξεις κατοικιών πραγματοποίησαν πτώση 4,3% τον περασμένο μήνα στο 1,46 εκατ. από 1,53 εκατ. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στο 1,43 εκατ. Τον Νοέμβριο είχαν πραγματοποιήσει άλμα 14,3%.

Οι νέες οικοδομικές άδειες ενισχύθηκαν 1,9%.

Ο αξιωματούχος της Fed, Ράφαελ Μπόστιτς, τόνισε την Πέμπτη ότι θέλει να δει περισσότερες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός οδεύει προς τον στόχο του 2%, επαναλαμβάνοντας ότι δεν αναμένει οι φορείς άσκησης νομισματικής πολιτικής να μειώσουν τα επιτόκια μέχρι το τρίτο τρίμηνο.

«To οutlook αυτή τη στιγμή είναι η πρώτη μείωση να γίνει κάποια στιγμή το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς και πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθούν τα οικονομικά στοιχεία» δήλωσε ο Μπόστιτς.  Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σε μια μείωση επιτοκίων νωρίτερα από το τρίτο τρίμηνο αν ο πληθωρισμός «υποχωρήσει αρκετά πιο γρήγορα» από ό,τι αναμένει.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινείται δύο μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 4,11%. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,085 δολ./ευρώ.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο καταγράφει άνοδο 0,7% στα 73,06 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,3% στα 2.013 δολάρια ανά ουγκιά. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της Intel πραγματοποιεί άνοδο 2,8%, τη μεγαλύτερη από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones, ενώ η μετοχή της Apple ενισχύεται 2,2%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v