Ανοδικό γύρισμα στη Wall Street

Διαγράφουν τις απώλειες οι δείκτες μετά τα στοιχεία που έδειξαν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού χονδρικής. Κέρδη για τον χρυσό πέριξ των $2.300. Στο 4,42% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Πάνω από τα $85 το αργό. Διολισθαίνει το δολάριο.

Ανοδικό γύρισμα στη Wall Street

Υψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη, διαγράφοντας τις αρχικές ήπιες απώλειες, ενώ ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, έστειλε «σήμα» ότι η Fed θα δείξει υπομονή όσον αφόρα τα επιτόκια.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,17% στις 39.234 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,44% υψηλότερα στις 16.309 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,35% στις 5.222 μονάδες. 

Οι δείκτες γύρισαν σε θετικό έδαφος μετά τη δημοσίευση του δείκτη του ινστιτούτου ISM για το κόστος εισροών στον τομέα των υπηρεσιών. Ο δείκτης έδειξε ότι οι τιμές που κατέβαλαν οι εταιρείες για υλικά και υπηρεσίες βούτηξε πάνω από 5 μονάδες στις 53,4 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Μάρτιο του 2020.

Ο δείκτης που καταγράφει τη γενικότερη οικονομική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε τον περασμένο μήνα κατά 1,8 μονάδες στις 51,8 μονάδες.

Νωρίτερα, στοιχεία της ADP έδειξαν ότι ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ δημιούργησε περισσότερες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές. 

Ειδικότερα, οι νέες θέσεις εργασίας στις αμερικανικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 184.000 τον περασμένο μήνα, από 155.000 τον Φεβρουάριο. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων οκτώ μηνών. 

Οι αναλυτές του Reuters προέβλεπαν ότι οι θέσεις εργασίας θα ενισχυθούν κατά 148.000 τον περασμένο μήνα. 

Ο Πάουελ δήλωσε σε ομιλία του στο Στάνφορντ ότι οι πρόσφατες μετρήσεις για τον πληθωρισμό αν και ήταν υψηλότερες από τις προβλέψεις δεν αλλάζουν ουσιαστικά την ευρύτερη εικόνα, ενώ επανέλαβε την εκτίμησή του ότι πιθανότατα θα είναι κατάλληλο να ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων κάποια στιγμή φέτος.

«Όσον αφορά τον πληθωρισμό, είναι πολύ νωρίς να πούμε αν οι πρόσφατες μετρήσεις είναι κάτι περισσότερο από μια προσωρινή άνοδος» υποστήριξε ο Πάουελ στην ομιλία του στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Fed δεν έχει ολοκληρώσει τη μάχη κατά του πληθωρισμού ενώ τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα χρειάζεται να αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για να μειώσει τα επιτόκια.

Εν τω μεταξύ, ο αξιωματούχος της Fed Ράφαελ Μπόστιτς επανέλαβε την Τετάρτη ότι η κεντρική τράπεζα θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα κατάλληλο να προχωρήσει μόνο σε μία μείωση επιτοκίων τη φετινή χρονιά. Η κίνηση της Fed θα γίνει το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο σημειώνει άνοδο 0,8% στα 85,7 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός συνεχίζει να κινείται σε επίπεδα ρεκόρ με κέρδη 0,6% στα 2.295 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ νωρίτερα σήμερα είχε ξεπεράσει το επίπεδο των 2.300 δολαρίων. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,078 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου καταγράφει άνοδο 6 μονάδων βάσης, στο 4,42%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v