Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η Wall Street με τα τραπεζικά κέρδη στο επίκεντρο

Πτώση πάνω από 1% καταγράφουν οι δείκτες, μετά τα αποτελέσματα τριμήνου των τραπεζών. Στα $91 σκαρφαλώνει το Βrent εν μέσω γεωπολιτικών ανησυχιών. Περιορίζει τα κέρδη ο χρυσός, κάτω από τα $2.400. Ράλι για το δολάριο. Βουτάει 4,5% η JP Morgan.

Υποχωρεί η Wall Street με τα τραπεζικά κέρδη στο επίκεντρο

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, με τους επενδυτές να «χωνεύουν» τα αποτελέσματα τριμήνου των τραπεζών, εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό και ενώ εντείνονται οι φόβοι για επικείμενο χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 1,1% στις 38.009 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,65% χαμηλότερα στις 16.171 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 1,45% στις 5.122 μονάδες. 

Η μετοχή της JP Morgan υποχωρεί 4,5%. 

Τα κέρδη της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας ήταν 13,42 δισ. δολάρια ή 4,44 δολάρια ανά μετοχή για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου. Eνα χρόνο πριν ήταν 12,62 δισ. δολάρια ή 4,10 δολάρια ανά μετοχή. Ωστόσο, η τράπεζα προειδοποίησε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους μπορεί να είναι χαμηλότερα από ό,τι αναμένουν οι αναλυτές το 2024. Ο CEO Τζέιμι Ντάιμον προειδοποίησε επίσης ότι οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να αποδειχθούν επίμονες.

Μικρή πτώση 0,5% σημειώνει η μετοχή της Wells Fargo. 

Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 4,62 δισ. δολάρια ή 1,20 δολάριo ανά μετοχή για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου. Ενα χρόνο πριν ήταν 4,99 δισ. δολάρια ή 1,23 δολάριo ανά μετοχή. Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) της Wells Fargo -η διαφορά μεταξύ αυτών που κερδίζει από δάνεια και πληρώνει για καταθέσεις- μειώθηκαν κατά 8% σε 12,23 δισ. δολάρια.

Άνοδο 1% καταγράφει η μετοχή της Citigroup. 

Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 3,4 δισ. δολάρια ή 1,58 δολάριo ανά μετοχή το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου. Το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 τα κέρδη ήταν 4,6 δισ. δολάρια ή 2,19 δολάρια ανά μετοχή. Τα έσοδα διολίσθησαν 2% στα 21,1 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο.

Ωστόσο, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι αναμένει να εξοικονομήσει 1,5 δισ. δολάρια ετησίως από τη μείωση του προσωπικού κατά 7.000.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης τιμών εισαγωγών ενισχύθηκε 0,3% τον περασμένο μήνα. Η μέτρηση ευθυγραμμίζεται με την πρόβλεψη των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της WSJ. Εξαιρουμένων των καυσίμων, οι τιμές εισαγωγών σημείωσαν άνοδο 0,1%. 

Εν τω μεταξύ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινήθηκε χαμηλότερα τον Απρίλιο. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν διολίσθησε στις 77,9 μονάδες αυτόν τον μήνα από 79,4 τον Μάρτιο.

Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο Brent πραγματοποιεί άνοδο 1,1% στα 91 δολάρια το βαρέλι, μετά από δημοσίευμα του CBS που ανέφερε ότι μεγάλη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ αναμένεται ίσως και σήμερα Παρασκευή και πιθανώς θα περιλαμβάνει τριψήφιο αριθμό drones και δεκάδες πυραύλους εναντίον στρατιωτικών στόχων εντός της χώρας.

Ο χρυσός καταγράφει άνοδο 0,1% στα 2.375 δολάρια ανά ουγκιά, επίπεδο που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημειώνει ισχυρά κέρδη έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ υποχωρεί έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0638 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχωρεί 7 μονάδες βάσης στο 4,51%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v