Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί από τα ρεκόρ η Wall Street με βουτιά Nasdaq

Στο «κόκκινο» η αμερικανική αγορά, με τον Nasdaq να βουλιάζει 2%. Στο 4,58% εκτινάσσεται η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Ελεύθερη πτώση 3,25% για τον χρυσό. Ισχυρά κέρδη για το δολάριο.

Υποχωρεί από τα ρεκόρ η Wall Street με βουτιά Nasdaq

Βαριές απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, με «βαρίδι» την τεχνολογία και την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ.

O Dow Jones υποχωρεί 0,95% στις 49.581 μονάδες, ο Nasdaq βουλιάζει 2,01% στις 26.990 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 1,33% στις 7.405 μονάδες. 

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων εκτινάσσονται, ασκώντας πιέσεις στις μετοχές, με την απόδοση του 30ετούς να ξεπερνά το 5,1% και να απειλεί να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2023. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου καταγράφει άνοδο 9 μονάδων βάσης στο 4,58%. Μια σειρά από στοιχεία αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιταχύνεται ξανά, καθώς οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν υψηλές λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Τα υψηλότερα επιτόκια ενδέχεται να πλήξουν περισσότερο τις μετοχές υψηλής ανάπτυξης του τεχνολογικού κλάδου.

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά την Παρασκευή. Η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας του αργού (WTI) ενισχύεται 3% στα 104 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του συμβολαίου του πετρελαίου Brent ενισχύεται κατά 2% στα 108 δολάρια.

Οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από το αποτέλεσμα της συνόδου Τραμπ και Σι, καθώς δεν ανακοινώθηκαν σημαντικές συμφωνίες.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι τα Στενά του Ορμούζ πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά, σύμφωνα με αμερικανική ενημέρωση που κοινοποιήθηκε από αξιωματούχο του Λευκού Οίκου. Ωστόσο, «οι λίγες ειδήσεις που προέκυψαν από τη σύνοδο (όπως οι παραγγελίες της Boeing) ήταν απογοητευτικές», έγραψε ο Κρισαφούλι.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών στον τεχνολογικό κλάδο, μετά το εκρηκτικό ράλι των τελευταίων ημερών. 

Η Intel υποχωρεί 4% και η Advanced Micro Devices και Micron Technology διολισθαίνουν 3%. Η Nvidia υποχωρεί κατά 2%, ενώ η Cerebras Systems, η οποία είχε εκτιναχθεί κατά 68% στο ντεμπούτο της στη Wall Street την Πέμπτη, σημειώνει απώλειες 3%.

«Ο κλάδος έχει σημειώσει μη βιώσιμη άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες και παραμένει ευάλωτος σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ανεξάρτητα από τις ειδήσεις», έγραψε ο Άνταμ Κρισαφούλι της Vital Knowledge.

Η Microsoft αποτελεί την εξαίρεση. Η μετοχή της ενισχύεται 1% μετά από ανάρτηση του Μπιλ Άκμαν στην πλατφόρμα X την Παρασκευή, όπου ανέφερε ότι η Pershing Square έχει δημιουργήσει επενδυτική θέση στη μετοχή.

Η μετοχή της Boeing επεκτείνει τις απώλειες  την Παρασκευή, μετά από πτώση σχεδόν 5% στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές απογοητεύτηκαν όταν ο Τραμπ δήλωσε ότι η Κίνα συμφώνησε να αγοράσει 200 αεροσκάφη Boeing, μόλις 50 περισσότερα από όσα ανέμενε προηγουμένως η εταιρεία.

Την Πέμπτη ο Dow Jones ανέκτησε το επίπεδο των 50.000 μονάδων και ο S&P 500 έκλεισε πάνω από τις 7.500 μονάδες για πρώτη φορά.

Στα εμπορεύματα, ο χρυσός καταγράφει ελεύθερη πτώση 3,25% στις 4.535 δολάρια η ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημειώνει ισχυρά κέρδη έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,162 δολ./ευρώ. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο