Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες πιέσεις στη Wall μετά τη Fed

Ήπια διόρθωση καταγράφει η Wall υπό πληθώρα εξελίξεων όπως το αμερικανικό ΑΕΠ δ’ τριμήνου, τα εταιρικά Q4 και τη συνεδρίαση της Fed. Πτώση ευρωαγορών με βουτιά 3,3% στο Μιλάνο, στο 1,35$ το ευρώ.

Πληθώρα εξελίξεων καθορίζει τις κινήσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με κρίσιμες στατιστικές ανακοινώσεις όπως το ΑΕΠ δ’ τριμήνου, σημαντικά εταιρικά Q4 όπως της Boeing, καθώς και τα συμπεράσματα της συνεδρίασης της Fed.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,17% στις 13.931 μονάδες, ο S&P σημειώνει πτώση 0,2% στις 1.505 μονάδες και ο Nasdaq κινείται χαμηλότερα 0,15% στις 3.149 μονάδες.

Η Wall Street έκλεισε χθες σε πολυετή υψηλά, με τον δείκτη των blue chips να "φλερτάρει" με τις 14.000 μονάδες. Οι τιμές του πετρελαίου, που έδωσαν μεγάλη ώθηση στις πετρελαϊκές μετοχές, αναρριχήθηκαν σε υψηλά 4 μηνών.
 
Σήμερα, από το στατιστικό μέτωπο το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι τo αμερικανικό ΑΕΠ «γύρισε» σε αρνητικά επίπεδα στο δ΄ τρίμηνο. Σύμφωνα με την α΄ μέτρηση του υπουργείου, η ανάπτυξη των ΗΠΑ συρρικνώθηκε 0,1% στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για την πρώτη συρρίκνωση από το 2009, όταν η αμερικανική οικονομία βρισκόταν τελευταία φορά σε ύφεση.

Αντίθετα ευνοϊκή ήταν η επίδραση της ανακοίνωσης του ινστιτούτου ιδιωτικών ερευνών ADP ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε τον Ιανουάριο στον ιδιωτικό τομέα, καθώς έγιναν 192.000 προσλήψεις, περισσότερες από τις 165.000 που περίμεναν οι αναλυτές.

Από το πιστωτικό μέτωπο, η Fed ανακοίνωσε οι αγορές ομολόγων θα παραμείνουν σταθερές στα 85 δισ. δολ. και τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα τρέχοντα μηδενικά επίπεδα, μέχρι να υποχωρήσει το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 6,5%, εφόσον ο πληθωρισμός δεν απειλεί να ξεπεράσει το 2,5%.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η Boeing ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,28 δολ. ανά μετοχή στο Q4 από 1,84 δολ. στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τα κέρδη της Northrop Grumman μειώθηκαν 2,7% στο δ΄τρίμηνο.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης θα ανακοινώσει αποτελέσματα η Facebook Inc. καθώς και η Qualcomm.

Η Amazon.com ενισχύεται αισθητά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.

Στις υπόλοιπες αγορές, το ευρώ ενισχύθηκε πάνω από το 1,35 δολ. για πρώτη φορά από το 2011 μετά την βελτίωση της οικονομικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη περισσότερο απ’όσο αναμενόταν τον Ιανουάριο. Το νόμισμα ενισχύεται 0,4% στα 1,3543 δολάρια.

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ανακοινωση αιφνιδιαστικής συρρίκνωσης του ΑΕΠ δ΄ τριμήνου των ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600, που έκλεισε χθες στο υψηλότερο σημείο από τον Φεβρουάριο 2011, υποχώρησε 0,6%.

Ο δείκτης FTSE τερμάτισε με πτώση 0,26% στις 6.323 μονάδες, ο DAX υποχώρησε 0,48% στις 7.811 μονάδες, ενώ ο CAC διολίσθησε 0,52% στις 3.766 μονάδες.

Εντονες απώλειες 3,36% εμφάνισε το χρηματιστήριο του Μιλάνο. Πιέσεις άσκησαν αφενός η νέα βουτιά 10% στην μετοχή της Monte dei Paschi di Siena καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για σκάνδαλα στην αρχαιότερη ιταλική τράπεζα και αφετέρου οι δραματικές πιέσεις στους ενεργειακούς κλάδους, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Saipem, που βούλιαξε 34%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v