Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έχασε τη «λάμψη» της και η Wall Street

Το καθοδικό κανάλι του χρυσού ακολούθησε και η Wall Street σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων 5 μηνών. Πτώση 266 μονάδων για Dow. Απώλειες άνω του 2% για S&P και Nasdaq. "Βουτιά" 10,3% για το χρυσό.

Με τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων 5 μηνών ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στη Wall. Πτώση 266 μονάδων για τον Dow. Απώλειες άνω του 2% για S&P και Nasdaq. Βουτιά 10,3% για το χρυσό. Πτώση 3,5% για το πετρέλαιο.

Η μεγαλύτερη της αναμενόμενης επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, οδήγησε σε βαριές απώλειες τη Wall Street.

Αναλυτικά ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ της Κίνας στο α’ τρίμηνο 2013 διαμορφώθηκε στο 7,7% έναντι 7,9% στο δ’ τρίμηνο του 2012. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν ανάπτυξη 8%. Επιπλέον σε ξεχωριστές ανακοινώσεις γνωστοποιήθηκε ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα αυξήθηκε λιγότερο απ’ όσο αναμενόταν ενώ οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν εντός των προβλέψεων.

Αντίστοιχα, εντός των ΗΠΑ, τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα δεν ήταν ενθαρρυντικά για τους επενδυτές.

Ειδικότερα, η μεταποίηση στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον Απρίλιο, παραμένοντας ωστόσο σε επίπεδα ανάπτυξης καθώς ο δείκτης μεταποίησης Empire State διολίσθησε στις 3,1 μονάδες έναντι 9,2 τον προηγούμενο μήνα.

Αργότερα ανακοινώθηκε ότι δείκτης κατασκευαστικού κλίματος υποχώρησε για τρίτο διαδοχικό μήνα, στις 42 μονάδες τον Απρίλιο από 44 τον Μάρτιο.

Επιπλέον αρνητικά επηρέασε τους επενδυτές και οι εκρήξεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια μαραθώνιου στη Βοστώνη των ΗΠΑ (μισή ώρα πριν τη λήξη της συνεδρίασης στη Wall) με απολογισμό 2 νεκρούς και 23 τραυματίες.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Citigroup ενισχύθηκε οριακά μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων α’ τριμήνου καθώς τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 30%.Σημειώνεται ότι εντός τις εβδομάδας θα ανακοινώσουν αποτελέσματα τριμήνου οι τραπεζικοί όμιλοι των Bank of America και Goldman Sachs.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν για δεύτερη διαδοχική ημέρα στην τιμή του χρυσού με αφορμή τις υποβαθμίσεις στην τιμή στόχου από μεγάλους οίκους όπως η Goldman Sachs καθώς και των πληροφοριών ότι η Κύπρος θα προχωρήσει στη πώληση αποθεμάτων χρυσού στο εγγύς μέλλον προκειμένου να αποπληρώσει χρέος.

Ειδικότερα στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού σημείωσε «βουτιά» 10,3% στα 1.346 δολ./oz και αντίστοιχα η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε πτωτικά 3,5% στα 88,08 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall, ο Dow έκλεισε με απώλειες 1,79% στις 14.599,20 μονάδες. Ο S&P κινήθηκε χαμηλότερα 2,30%, κλείνοντας στις 1.552,36 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με πτώση 2,28% στις 3.216,49 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, στις ευρωαγορές οι πιέσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες στους μεταλλευτικούς κλάδους. Ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,64% χαμηλότερα στις 6.343 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,41% στις 7.712 μονάδες, ενώ ο CAC 0,5% χαμηλότερα στις 3.710 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v