Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 15 ετών ο Nasdaq

Η συμφωνία για την ουκρανική εκεχειρία ωθεί την τιμή του πετρελαίου και επαναφέρει τους αγοραστές στην Wall Street. Μικτή επίδραση από macro και Q4. "Πάρτι εξαγορών" στην αγορά online travel. Εκτίναξη 3,5% στις τιμές πετρελαίου.

Σε υψηλό 15 ετών ο Nasdaq

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία ώθησε υψηλότερα την τιμή του πετρελαίου και προσφέρει στους επενδυτές της Wall Street αφορμή για αγορές μετοχών.

Οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις και τα επιχειρηματικά αποτελέσματα της ημέρας εκπέμπουν πάντως μικτά μηνύματα και το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος συντηρεί την νευρικότητα στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Θετική επίδραση είχε πάντως η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει κατά 5,5 δισ. το όριο χρήσης του ELA από τις ελληνικές τράπεζες.

Εντονη κινητικότητα επικρατεί στον τεχνολογικό κλάδο λόγω της δραστηριότητας σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, αλλά και καλών εταιρικών αποτελεσμάτων, και ο δείκτης Nasdaq κινείται σε ενδοσυνεδριακό υψηλό 15 ετών.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,41% στις 17.936 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,7% στις 2.083 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,83% υψηλότερα στις 4.841 μονάδες.

Μετά από ολονύχτιες συνομιλίες στο Μινσκ, η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν στην εκεχειρία, ωθώντας το ρούβλιο και το ρωσικό χρηματιστήριο (+5%). Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν σε υψηλό επτά ετών. 

Ιδιαίτερα θετική είναι η αντίδραση του πετρελαίου στην ουκρανική συμφωνία, με το συμβόλαιο του μαύρου χρυσού στη Νέα Υόρκη να κερδίζει 3,75% στα $50,63 ανά βαρέλι.

Στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε αισθητά την περασμένη εβδομάδα, κατά 25.000 και ο αριθμός των νέων ανέργων διαμορφώθηκε στους 304.000. Είναι η πρώτη φορά στις τελευταίες έξι εβδομάδες, που τα μεγέθη ξεπερνούν το όριο των 300.000, κάτω από το οποίο θεωρείται ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις βελτίωσης της απασχόλησης.

Επίσης, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 0,8% τον περασμένο μήνα μετά την πτώση 0,9% του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. 

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η Tesla υποχωρεί 7% μετά την ανακοίνωση ζημίας στο δ΄ τρίμηνο.

Αντιθέτως η Cisco αντιδρά με άνοδο 9% στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της. Μεγέθη τριμήνου ανακοινώνουν σήμερα επίσης οι Whole Foods Markets, Baidu, Kellogg, Kraft Food Groups και American International Group.

Η μετοχή της Orbitz εκτινάσσεται 23% μετά την ανακοίνωση εξαγοράς της από την Expedia, ενώ η μετοχή του ανταγωνιστικού online travel site, TripAdvisor Inc. ενισχύεται 15%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v