Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έσπασε το «φράγμα» των 2.100 μονάδων ο S&P

Με νευρικότητα παρακολουθεί το "ελληνικό ζήτημα" η Wall Street. Οριακά ανοδικά κινούνται οι δείκτες. Ψυχραιμία στις ευρωαγορές, νέα κέρδη στην Ασία. Σημαντικές απώλειες στον χρυσό λόγω της κινεζικής πρωτοχρονιάς. Πτώση 2% για το πετρέλαιο.

Έσπασε το «φράγμα» των 2.100 μονάδων ο S&P

Νευρικότητα επικρατεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο, που παρέμεινε χθες κλειστό και δεν πρόλαβε τις τελευταίες ελληνικές εξελίξεις. Η ψυχραιμία των ευρωπαϊκών αγορών περιόρισε τις πιέσεις στην έναρξη της συνεδρίασης.

Ωστόσο αργότερα, οι πληροφορίες ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αίτημα για την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά έξι μήνες γύρισε σε θετικό πρόσημο τους δείκτες στη Wall Street

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,16% στις 18.049 μονάδες, ο S&P κινείται 0,19% υψηλότερα στις 2.101 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει μικρή άνοδο 0,15% στις 4.901 μονάδες.

Σημειώνεται ότι οι χθεσινές συνομιλίες στο Εurogroup για το ελληνικό ζήτημα δεν κατέληξαν σε συμφωνία, γεγονός που επέτεινε τη νευρικότητα στις διεθνείς αγορές.

Η Wall Street παρέμεινε χθες κλειστή λόγω της αργίας για την Ημέρα του Προέδρου, ενώ την περασμένη εβδομάδα οι δείκτες είχαν ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ.

Παρά τη χθεσινή αποτυχία εύρεσης συμφωνίας στις χθεσινές συνομιλίες, Αμερικανοί αναλυτές σχολιάζουν ότι «η πιθανότητα σκληρού Grexit παραμένει σχεδόν απίθανη, γεγονός που τυχόν πανικόβλητες πωλήσεις λειτουργούν ως ευκαιρία αγοράς» για τους χρηματιστηριακούς επενδυτές.

Η σχετικά ψύχραιμη αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, οι περισσότερες των οποίων έκλεισαν υψηλότερα, βοηθά την επενδυτική ψυχολογία. 

Στη Wall Street αναμένονται με ενδιαφέρον οι δηλώσεις του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Φιλαδέλφειας Charles Plosser για τη νομισματική πολιτική και τις οικονομικές προοπτικές.

Οσον αφορά τις μακροοικονομικές εξελίξεις, ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης μεταποίησης Empire που καλύπτει την δραστηριότητα στην περιφέρεια της Νέας Υόρκης υποχώρησε στο 7,8 τον Φεβρουάριο από 10 τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές περίμεναν πτώση στο 9.

Επιπλέον, οι βαριές χιονοπτώσεις που σάρωσαν την αμερικανική ήπειρο τον φετινό χειμώνα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία του κλάδου κατασκευαστών και ο δείκτης κατασκευαστικού κλίματος διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης κτηματομεσιτών NAHB.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, αποτελέσματα τριμήνου Q4 ανακοινώνουν σήμερα η AMC Entertainment Holding, η Starwood Hotels & Resorts Worldwide, η Fossil Group, η Potbelly και η Goodyear Tire & Rubber Co.

Στις υπόλοιπες αγορές, τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με κέρδη και το χρηματιστήριο της Σαγκάης ενισχύθηκε επί 7η συνεχόμενη συνεδρίαση.

Αρνητικά είναι τα πρόσημα στις αγορές μετάλλων, ενώ το συμβόλαιο του πετρελαίου κινείται 2,2% χαμηλότερα στα 51,66 δολ. ανά βαρέλι.

Η τιμή του χρυσού, που ενισχυόταν τις τελευταίες ημέρες λόγω της επενδυτικής αναζήτησης «καταφυγίων», εμφανίζει σημαντικές απώλειες και το συμβόλαιο Απριλίου υποχωρεί 23 δολάρια στα 1,204 δολ. ανά ουγκιά ενώ ο άργυρος εμφανίζει πτώση 3,4% στα 16,70 δολ. ανά ουγκιά.

Πιέσεις ασκεί στα πολύτιμα μέταλλα η έναρξη του κινεζικού σεληνιακού νέου έτους, που προβλέπεται να περιορίσει τη δραστηριότητα στη φυσική αγορά. Σήμερα είναι η τελευταία πλήρης συνεδρίαση στις αγορές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ πριν από τις πολυήμερες διακοπές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v