Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η Wall Street μετά τη Fed

Σε αρνητικό έδαφος οι δείκτες, με «βαρίδι» την τεχνολογία. Ενισχύεται το δολάριο. Βουτιά πάνω από 1% για τον χρυσό. Απώλειες και για το αργό. Στο 0,66% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Υποχωρεί η Wall Street μετά τη Fed

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, με τον τεχνολογικό τομέα να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς οι επενδυτές «χωνεύουν» τη χθεσινή ανακοίνωση της Fed και ενώ το Κογκρέσο δεν έχει καταλήξει ακόμα σε συμφωνία για νέο πακέτο τόνωσης.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 1,03% στις 27.735 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,85% χαμηλότερα στις 10.884 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 1,34% στις 3.340 μονάδες.

Η Fed τόνισε την Τετάρτη ότι «αναμένει να διατηρήσει μια υποστηρικτική νομισματική πολιτική», μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει στο 2% κατά μέσο όρο και οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό να εδραιωθούν στο 2%.

Οι αξιωματούχοι της Fed υπογράμμισαν ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία που έχουν διαθέσιμα για να στηρίξουν την οικονομία. Επανέλαβαν ότι θα συνεχίσουν να αγοράζουν κρατικά ομόλογα και στεγαστικά δάνεια «τουλάχιστον με τον σημερινό ρυθμό, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς».

Με βάση τις προβλέψεις τους, οι αξιωματούχοι βλέπουν τα επιτόκια να παραμένουν σε μηδενικά επίπεδα ως το τέλος του 2023, αν και τέσσερις αξιωματούχοι αναμένουν μία τουλάχιστον αύξηση επιτοκίων μέσα στο 2023.

Συνήθως, η προοπτική χαμηλών επιτοκίων για παρατεταμένο χρονικό διάστημα δίνει ώθηση στις μετοχές, αλλά αυτό δεν συνέβη με τη χθεσινή ανακοίνωση.

«Oι “ταύροι” δεν έχουν βγει ακόμα» τόνισε αναλυτής στο CNBC. «Ενώ δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό στη σημερινή ανακοίνωση της Fed, οι μετοχές αντέδρασαν αμυντικά, ειδικά στον τεχνολογικό τομέα», πρόσθεσε.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν στις 860.000 την εβδομάδα που έληξε στις 12 Σεπτεμβρίου από 893.000 προηγουμένως.

Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 850.000.

Αυτή ήταν η τρίτη διαδοχική εβδομάδα κατά την οποία το επίπεδο των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας παρέμεινε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1 εκατομμυρίου.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών που συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας υποχώρησε κατά 916.000, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 12,63 εκατομμυρίων, την εβδομάδα που έληξε στις 5 Σεπτεμβρίου.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 0,47% στα 39,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 1,3% χαμηλότερα, στα 1.944 δολάρια ανά ουγγιά. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,18 δολ./ευρώ. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται 3 μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 0,66%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v