Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη σκιά Fed και τραπεζών η Wall Street

Με θετικά πρόσημα κινούνται οι δείκτες, με τις τράπεζες να διαγράφουν τις προσυνεδριακές απώλειες. Βουτιά 46% για τη μετοχή της First Republic. Διολισθαίνει το δολάριο. Κέρδη 0,4% για τον χρυσό. Στο 3,45% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Στη σκιά Fed και τραπεζών η Wall Street

Συγκρατημένη άνοδο σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές, σε μια συνεδρίαση στη σκιά της χθεσινής διάσωσης της Credit Suisse, που προκάλεσε αρχικά αναταραχή στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων να υποχωρούν πάνω από 1%, προτού γυρίσουν σε θετικό έδαφος κατά τις μεσημεριανές ώρες.

Ο Dow Jones ενισχύεται 1,1% στις 32.210, ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 0,7% στις 3.947 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει άνοδο 0,3% στις 11.651 μονάδες.

Κατρακύλα έως και 63% σημείωσε η μετοχή της Credit Suisse στο ελβετικό χρηματιστήριο, κλείνοντας με πτώση 56%, τη μεγαλύτερη στην ιστορία της. 

H μετοχή της First Republic, η οποία θεωρείται από τους επενδυτές ως επίφοβη προς πτώχευση, βουτάει 46%. Σύμφωνα με τη WSJ, ο CEO της JP Morgan, Tζέιμι Ντάιμον, ηγείται των συνομιλιών με διευθύνοντες συμβούλυος άλλων μεγάλων τραπεζών για τη διάσωση της First Republic Bank. Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο πώς θα ενισχυθούν τα κεφάλαια της προβληματικής τράπεζας. Μεταξύ των επιλογών που βρίσκονται στο τραπέζι είναι μια επένδυση στη First Republic από τις ίδιες τις τράπεζες.

Στον Dow Jones, η μετοχή της JP Morgan καταγράφει κέρδη 2,4% και της Goldman Sachs σημειώνει άνοδο 2,3%. 

Ο τραπεζικός δείκτης KBW πραγματοποιεί άλμα 5%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης S&P 500 Βanks κινείται 2,5% υψηλότερα. 

Τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται τώρα στη συνεδρίαση της Fed, με το πιθανότερο σενάριο να θεωρείται πλέον ότι η κεντρική τράπεζα θα κρατήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 4,5% με 4,75%.

«Η αγορά χωνεύει τον γάμο ανάμεσα στη UBS και την Credit Suisse. Τα συστημικά ρίσκα είναι λίγο πιο περιορισμένα τώρα και όλοι αναμένουν τι θα γίνει με τη Fed», τόνισε στο Reuters ο Ματ Όρτον, επικεφαλής οικονομολόγος στη Raymond James Investment Management. «Η Fed βρίσκεται σε πραγματικά δύσκολη θέση, διότι πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στη νομισματική της πολιτική. Δούλεψε σκληρά για να ανακτήσει την αξιοπιστία της και αυτό το ζήτημα με τις τράπεζες την έχει πλήξει», πρόσθεσε. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 0,06% στα 66,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,44% υψηλότερα, στα 1.982 δολάρια ανά ουγκιά. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το πολύτιμο μέταλλο είχε βρεθεί πάνω από τις 2.000 δολάρια. Αυτή ήταν η πρώτη φορά τους τελευταίους 12 μήνες που βρέθηκε πάνω από το επίπεδο αυτό.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,06 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται 2 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 3,45%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v